ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Σμύρνη 1890…. Αθήνα 1922” το graffiti που έσβησε ο Δήμος της Νέας Σμύρνης

0

Τι κι αν ο θεσμός της τέχνης έχει ήδη αποδεχθεί το γκράφιτι ως παιδί του φιλοξενώντας το σε μουσεία και γκαλερί; Τι κι αν τόνοι μελάνης έχουν χυθεί από κριτικούς τέχνης και κοινωνικούς αναλυτές προσπαθώντας να εξηγήσουν ότι το παράνομο είναι συνώνυμο της εφήμερης αυτής τέχνης; Τι κι αν περίφημοι παραδοσιακοί καλλιτέχνες της σύγχρονης εποχής έχουν ξεπηδήσει από τον χώρο του γκράφιτι και επιστρέφουν συχνά-πυκνά εκεί; Σε όποιον δεν αρέσει αυτή η μορφή τέχνης σπεύσει να την αναθεματίσει, λες και η αισθητική του καθενός είναι το μέτρο του παντός.

Το graffiti είναι η τέχνη που σε κάνει να κοντοστέκεσαι στον δρόμο. Είναι ο τρόπος έκφρασης και δημιουργίας μέσα στο γκρι των πόλεων. Ανώνυμοι και επώνυμοι καλλιτέχνες έχουν ζωγραφίσει πολλές φορές στις ελληνικές πόλεις και μας έχουν αιφνιδιάσει ευχάριστα.

Υπάρχουν και τα graffiti που θυμίζουν την ιστορία της πόλης την ομάδα της πόλης όπως αυτά που βλέπουμε στη Νέα Σμύρνη όμορφα ιστορικά graffiti για την ομάδα των νοτίων προαστίων την ομάδα που ήρθε από την Σμύρνη που ιδρύθηκε το 1890 και συνεχίζει την ιστορία της στη Νέα Σμύρνη του 2019.

Ένα όμορφο graffiti που υποδηλώνει την καταγωγή και την ιστορία του Πανιώνιου φτιάχτηκε από ρομαντικούς αγνούς οπαδούς αυτής της ομάδας δίπλα στον επίτιμο πρόεδρο του Ιστορικού τον Χρυσόστομο Σμύρνης.

Δεν άντεξε όμως πάνω από λίγο καιρό αυτό το όμορφο graffiti μιας και ο Δήμος της πόλης δεν ξέρουμε ακόμα με ποια εντολή πήγε και το έσβησε βάφοντας όλο τον τοίχο καφέ (πάλι καλά που δεν τον έβαψαν και κίτρινο) και έσβησαν αυτό το όμορφο graffiti.

Κάποιοι πρέπει να ενημερώσουν τον κύριο δήμαρχο αν δεν το ξέρει, ότι ο Πανιώνιος ανήκει στη Νέα Σμύρνη. Ο Πανιώνιος είναι ένας πυλώνας της Νέας Σμύρνης και θέλοντας και μη πρέπει να τον έχει όρθιο αυτόν τον πυλώνα όπως και τους άλλους πυλώνες της πόλης (ΕΣΤΙΑ, ΑΓ. ΦΩΤΕΙΝΗ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ) που ζούμε. Μιας περιοχής που ήρθαν ξεριζωμένοι οι παππούδες μας από την καταστροφή της Σμύρνης να την φτιάξουν “κατ εικόνα και ομοίωση της Σμύρνης που έκαψαν οι Τούρκοι.

Οι Σμυρνιοί είναι πρόσφυγες μετά από την καταστροφή της πόλης τους, δεν εκδιώχθηκαν και δεν μπόρεσαν να έχουν την πολυτέλεια κύριοι της δημοτικής αρχής να πάρουν τις περιουσίες τους από την “πόλη” και να τις φέρουν στην Ελλάδα.

Οι Σμυρνιοί έφτιαξαν ότι έφτιαξαν από το μηδέν από την προσφυγιά που έζησαν και είδαν, δεν θα παραδώσουμε σε κανέναν την ιστορία μας πόσο την ιστορία της ομάδας μας.

Δεν ξέρω και ρωτώ την δημοτική αρχή της πόλης που τόσο κόπτεται για να σβήνει και να κατεβάζει σημαίες από την περιοχή του πάρκου του Χρυσόστομου Σμύρνης, αν την “σπρώχνουν” για να τα κάνει ή οι υπάλληλοι της είναι τόσο φιλότιμοι δημοτικοί υπάλληλοι και έχουν τόσο μεγάλο ζήλο ώστε να σβήνουν και να κατεβάζουν σημαίες του Πανιώνιου?

Η αποστολή του Πανιώνιου με Αστέρα Τρίπολης

Previous article

Πόλο Ανδρών: Πανιώνιος vs Ν.Ο Βουλιαγμένης 9-12

Next article
Login/Sign up