ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νέο αθλητικό νομοσχέδιο

0

Πέρασε το αθλητικό νομοσχέδιο λίγο μετά τις 00:30 χθες το βράδυ από την Βουλή των Ελλήνων

Με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «παρών» ψήφισε η Ένωση Κεντρώων και κατά η Νέα Δημοκρατία και οι υπόλοιποι κατά πέρασε το αθλητικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Το Υφυπουργείο παρουσίασε μέσω 10 σημείων τα πιο σημαντικά στοιχεία που προβλέπει ο νέος νόμος, ώστε να γίνει κατανοητή και η παρέμβασή του.

1) Αναβαθμίζεται η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα είναι εφοδιασμένη με ευρείες εξουσίες διαχειριστικού και οικονομικού ελέγχου καθώς και επιβολής κυρώσεων.

2) Αναμορφώνεται και εκσυγχρονίζεται το ευρύτερο πλαίσιο εποπτείας και ελέγχου του επαγγελματικού αθλητισμού με σκοπό την εμπέδωση της νομιμότητας και των αρχών της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της χρηστής διοίκησης.

3) Για πρώτη φορά ενσωματώνονται στο εθνικό μας δίκαιο βασικές αρχές λειτουργίας των αθλητικών ομοσπονδιών που προωθούνται τόσο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ισότητα των φύλων και η κοινωνική ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών μέσω του αθλητισμού.

4) Θεσπίζονται κανόνες μέσω της υποχρεωτικής αυτοπρόσωπης παρουσίας εκπροσώπων στις γενικές συνελεύσεις με σκοπό να εξαλειφθούν φαινόμενα συμμετοχής «σωματείων-σφραγίδα» που δεν ασκούν αγωνιστική δράση.

5) Για τις αθλητικές ομοσπονδίες που επιθυμούν τη χρηματοδότησή τους από το κράτος, εισάγεται το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, προκειμένου να κατοχυρωθεί η «φωνή της μειοψηφίας», η δημοκρατική εκπροσώπηση και να αποφευχθούν τα συνεχή φαινόμενα καταγγελιών και δικαστικών διενέξεων.

6) Η οικονομική εποπτεία των αθλητικών οργανώσεων, καθώς και των άλλων επιχορηγούμενων από τη Γ.Γ.Α φορέων ανατίθεται στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Ε.Δ.Δ) ο οποίος παρέχει αυξημένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και αμεροληψίας, διαθέτει ευρείες ελεγκτικές εξουσίες.

7) Ενισχύεται η κοινωνική ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων μέσω του αθλητισμού επιτρέποντας τη συμμετοχή ομογενών και αλλοδαπών, με νόμιμη διαμονή στη χώρα, στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες Κυπέλλου.

8) Για πρώτη φορά αναγνωρίζεται και παραχωρείται δικαίωμα συμμετοχής στα πανελλήνια διασυλλογικά πρωταθλήματα και αγώνες Κυπέλλου στους πολίτες τρίτης χώρας που διαμένουν στη χώρα, ως δικαιούχοι ή αιτούντες διεθνούς προστασίας.

9) Κατοχυρώνεται ο εκδημοκρατισμός της εκπροσώπησης στην ολομέλεια της διοίκησης της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε).

10) Παρέχεται η δυνατότητα επιβολής περιοριστικών όρων σε βάρος όσων κατηγορούνται για αθλητική βία κατά το στάδιο άσκησης της ποινικής δίωξης, υιοθετώντας τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UEFA, προστατεύοντας τόσο τους φιλάθλους και το αθλητικό ιδεώδες, όσο και τις ομάδες από φαινόμενα βίας.

Δοκιμαστικά για τις Ακαδημίες Βόλεϊ του Πανιώνιου

Previous article

Χρηματικό πρόστιμο στον Πανιώνιο για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο

Next article
Login/Sign up