Προς Πανιώνια Οικογένεια…

Σήμερα που κάπως έχουμε ηρεμήσει όλοι από την χτεσινή ψυχρολουσία του 94΄ (2-2), θέλω να πω κάποια πράγματα πιο ψύχραιμα, απευθυνόμενος προς όλα τα μέλη του Panionios Family

1. Aνεξάρτητα από τι άποψη έχει ο καθένας για τον προπονητή, την δυναμικότητα της ομάδας και την αξία επί μέρους παικτών, πρέπει ΟΛΟΙ στα υπόλοιπα παιγνίδια στη Νέα Σμύρνη ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΜΕ, να γεμίσουμε το γήπεδο, να το μεταβάλουμε σε καυτή έδρα και να τελειώσουμε με 3 νίκες, αρχής γενομένης από το ματς της Κυριακής με την Ξάνθη και ό,τι βγει…

2. Παρακαλώ όλους να καταλαγιάσει η προπονητολογία και να αφήσουμε να κλείσει ομαλά η σαιζόν και στο τέλος να κάνουμε ταμείο (πρωτίστως η Διοίκηση) και να πάρει τις αποφάσεις της σταθμίζοντας υπέρ και κατά, εναλλακτικές λύσεις, συσχέτιση με μπάτζετ και στόχους κοκ

3. Να σταματήσουν οι τυχόν ύβρεις οπαδών τόσο προς παίκτες και προπονητή της δικιάς μας ομάδας, όσο και κάποια υβριστικά εν χορό συνθήματα για μάνες κλπ κλπ των αντιπάλων. Να προσέξουμε πολύ όλοι (Πάνθηρες και λοιποί Πανιώνιοι) να μην δοθούν αφορμές για νέα τιμωρία και πρόστιμο στην ομάδα, γιατί η ΠΑΕ αιμορραγεί άδικα από αυτή την αιτία. Μονάχα στήριξη με συνθήματα, φωνές και τραγούδια.

4. Πρώτος στόχος παραμένει η οικονομική εξυγίανση της ομάδας και στη συνέχεια οι αγωνιστικές διακρίσεις και προπάντων να γεμίσει το γήπεδό μας, γιατί αυτό το τελευταίο θα συμβάλει και στα άλλα δυο. Εδώ θα ήθελα να παραφράσω την γνωστή φράση του Αβραάμ Λίνκολν, παλαίου προέδρου των ΗΠΑ: «μην κοιτάς τι κάνει η ομάδα σου (πατρίδα έλεγε αυτός) για σένα, να κοιτάς τι μπορείς να κάνεις εσύ για την ομάδα σου»

5. Θα ήθελα στη νέα περίοδο να ακολουθήσουμε ξανά το μοντέλο προ διετίας, με ανάδειξη ταλέντων και ελληνικό κορμό από ταλαντούχους παίκτες των μικρών μας ομάδων και από ομάδες από μικρότερες κατηγορίες, σε συνδυασμό με κάποια κελεπούρια έμπειρων παικτών, που αναζητούν μια νέα ευκαιρία στην καρριέρα τους και μικρό σχετικά αριθμό ξένων ποδοσφαιριστών (μάξιμουμ 5) που να συνδυάζουν το λογικό οικονομικό κόστος συμβολαίου με την μέγιστη δυνατή ποιότητα (περιπτώσεις με value for money). Να μπορούν να βοηθήσουν, να καθοδηγήσουν τα νέα ταλέντα μας και να κάνουν την διαφορά. Από τους σημερινούς ξένους παίκτες θα ήθελα πολύ να καταφέρουμε να κρατήσουμε τον Κότνικ και τον Σπιριντόνοβιτς, ενώ για Ουαάσιγκτον και Γιεσίλ να μην βιαστούμε να τους καταδικάσουμε, πιστεύω ό,τι αν ξεπεράσουν τα ιατρικά τους προβλήματα μπορούν να είναι χρήσιμοι. Οι άλλοι ξένοι παίκτες δεν έχουν καμία θέση στον Πανιώνιο, που τουλάχιστον εγώ οραματίζομαι. Αντιθέτως στη νέα περίοδο να μπουν ή να μονιμοποιηθούν στη βασική ενδεκάδα ή έστω να πάρουν περισσότερες ευκαιρίες παίκτες της νέας φουρνιάς, όπως, οι Σταυρόπουλος, Πινιώτης, Γληνός, Βουκελάτος, Αστράς και φυσικά ο Ντουρμισάι που εάν δουλέψει μπορεί να γίνει ένας νέος Γιώργος Σιδέρης, γιατί σε μένα που είμαι παλιότερος, αυτό το στύλ σέντερ φορ μου θυμίζει. Θα ήθελα επίσης να καταβληθεί προσπάθεια να παραμείνει ο Σιώπης και ο Λάμπρου και ρίχνω και την ιδέα της επιστροφής κάποια στιγμή και του Δημήτρη Κολοβού, ενός πολύ ταλαντούχου παλαιού μας παίκτη, που αγαπάει την ομάδα και της χρωστάει πολλά.

6. Το θέμα του προπονητή είναι κρισιμότατο, γιατί εφόσον τελικά για λόγους μπάτζετ ξαναπάμε σε πλάνο αξιοποίησης νέων παικτών κατά βάση, θα πρέπει να είναι ένας προπονητής-δάσκαλος που με την προσωπικότητά του και τις γνώσεις του να εμπνέει, να χτίζει και να καθοδηγεί σωστά την ομάδα, εξελίσσοντας τα ταλέντα μας. Μακάρι να βρίσκαμε ένα νέο Μάλλετ, ένα νέο Μπραμς. Η έστω ένα Έλληνα τύπου Τσιώλη, Παντελίδη και Ουζουνίδη (τον αναφέρω ως στυλ, ξέρω ότι έχουν κοπεί οι γεφύρες)

7. Πρέπει σε κάθε περίπτωση να συσπειρωθούμε γύρω από την παρούσα διοίκηση που με προσωπικό της ρίσκο έχει καταφέρει να οδηγήσει το καράβι του Συλλόγου σε ηρέμα νερά και να στηρίξουμε όσο πάει, το έργο της, διαμορφώνοντας ένα κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, όπου οι διαφορετικές απόψεις και η καλόπιστη κριτική να μην εκλαμβάνονται από την διοίκηση ως εχθρική πράξη, ούτε να θεωρούνται αφορμή για κάποιους θερμόαιμους οπαδούς για αντί-διοικητική εκτόνωση που δημιουργεί ρήγματα στην ψυχική ενότητα της Πανιώνιας Οικογένειας. Να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να μεγαλώσουμε τη «λίμνη», την οπαδική μας βάση, να γεμίζει το γήπεδό μας, να στελεχωθούν τα αθλητικά τμήματα του Ερασιτέχνη με μεγάλο αριθμό νέων παιδιών-αθλητών από όλη την ευρύτερη νοτιοανατολική Αθήνα, την οποία θα πρέπει να θεωρούμε ως πιθανή δεξαμενή άντλησης οπαδών μας και ζώνη επιρροής του Πανιώνιου, το στάδιο του οποίου βρίσκεται στο πλέον κεντροβαρικό της σημείο. Πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σύσφιξης των σχέσεων αυτής της περιοχής με τον Πανιώνιο, ξεκινώντας βέβαια από Νέα Σμύρνη, Μπραχάμι, Δάφνη, Αμφιθέα, Π. Φάληρο, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Άλιμο, Καλλιθέα, Νέο Κόσμο, Κουκάκι και επεκτεινόμενοι μέχρι Ελληνικό Γλυφάδα και Βάρη-Βουλιαγμένη-Βούλα-Βάρκιζα. Παροχή εισιτηρίων σε σχολεία, δημιουργία παραρτημάτων των Ακαδημιών του Πανιώνιου σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και άλλα αθλήματα, συνεργασίες με τις τοπικές ομάδες και παράγοντες, φιλικοί αγώνες και εκδηλώσεις με άξονα τους παλαίμαχούς μας και αξιοποίηση μεγάλων αστέρων του Πανιώνιου παρελθόντος για επικοινωνιακούς λόγους, ακόμα και αυτών που έφυγαν από εμάς και δοξάστηκαν σε άλλες ομάδες μετά. Σύνθημα μας είναι ότι ο Πανιώνιος είναι η μάννα του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο πρωτοπόρος σύλλογος του ελληνικού αθλητισμού.

8. Τέλος να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να απομονώσουμε και εξαλείψουμε κάθε μορφή ηττοπάθειας, συμβιβασμού με τη μοίρα μας, μιθριδατισμού και μετριοπάθειας και αντίθετα ν αναδείξουμε την κουλτούρα του winner, του νικητή-μαχητή, αυτού που κοιτάει όλους στα μάτια και αγωνίζεται με πάθος και πίστη μέχρι το τελευταίο λεπτό. Κοιτάμε πάντα ψηλά, ποτέ χαμηλά.
ΓΙΑΤΙ ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΜΑΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ…

Γιώργος Νάθενας
μέλος Ερασιτέχνη Πανιώνιου ΓΣΣ, μέλος Λέσχης Φίλων του Πανιώνιου και οπαδός κερκίδας του Πανιώνιου από το 1969 μέχρι σήμερα και όσο θα αναπνέω…