ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός: “Ο Απρίλιος είναι ο μήνας των εξελίξεων”

0

Οι πιο κρίσιμες ημέρες για την Ελλάδα θα είναι οι ημέρες του Απριλίου που θα κρίνουν τις εξελίξεις για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Επιστροφή στην κανονικότητα από τον Μάιο, είναι το καλύτερο δυνατό σενάριο. Αντίστροφη μέτρηση για να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η προεξοφλημένη παράταση των μέτρων στο “Μένουμε Σπίτι” μέχρι και τις 27 Απριλίου θα κρίνει αν η Ελλάδα θα γυρίσει σταδιακά στην κανονικότητα από τον Μάιο. Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει ήδη εισηγήσεις για την – επίσης προαναγγελθείσα – αυστηροποίηση των μέτρων σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Συνομιλητής του πρωθυπουργού επιβεβαίωνε στο newsit.gr ότι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Δεν αποκλείεται, εξάλλου, να υπάρξει και νέο τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν πρόκειται να γίνει για να ανακοινώσει ο ίδιος τα νέα μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας έως τις 27 Απριλίου ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να επέλθει στο καλύτερο δυνατό σενάριο από το Μάιο και όχι νωρίτερα και σε κάθε περίπτωση σταδιακά.

Τα νέα μέτρα

Το πλαίσιο των νέων περιορισμών αφορά χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους τύπους μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί. Παρά τις αρχικές σκέψεις, δεν πρόκειται να καταργηθεί η χειρόγραφη βεβαίωση, ειδικά για τους ηλικιωμένους. Παράλληλα, ήδη έχει προληπτικά ενεργήσει εν όψει Πάσχα η Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία μπλόκαρε τις αλλαγές μόνιμης κατοικίας ύστερα από το φαινόμενο μαζικών… αλλαγών έδρας από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Επίσης, περαιτέρω μέτρα αστυνόμευσης και ελέγχου θεωρούνται δεδομένα για την αποτροπή μιας μαζικής εξόδου (π.χ. μπλόκα στα διόδια) και θα απαγορευτεί το ψήσιμο αρνιών σε αυλές και δημόσιους χώρους. Αντίστοιχοι περιορισμοί θα υπάρξουν στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, ενώ ήδη η αεροπορική συγκοινωνία έχει συρρικνωθεί.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση και το “Μένουμε Σπίτι” είναι οι εκκλησίες όπου την επόμενη εβδομάδα ξεκινά και η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει εντός της εβδομάδας και για τις εκκλησίες, καθώς το Σάββατο του Λαζάρου λήγει τυπικά ο περιορισμός που έχει τεθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες μετά την Κυριακή των Βαΐων κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται. Εκτιμάται πάντως πως εκτονωτικά μπορεί να λειτουργήσει η έτερη απόφαση της Ιεράς Συνόδου για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της (όπως ορίζει ο ακριβής εκκλησιαστικός όρος), δηλαδή στις 26 Μαΐου.

 

Τσέφεριν: “Διορία έως τις 3 Αυγούστου έδωσε στις Λίγκες της Ευρώπης”

Previous article

Δημητρίου προς ΕΠΟ, ζήτησε κομβικές αλλαγές στην αδειοδότηση των ομάδων

Next article
Login/Sign up