ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Κωνσταντίνος Ράικος: Ο άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με την ΚΑΕ

0

Κωνσταντίνος Ράικος: Δημιούργησα το όραμά μου και σήκωσα τα μανίκια. Μια συνέντευξη του κύριου Ράικου που εξιστορεί όλη την επιχειρηματική του δραστηριότητα

Σας παρουσιάζουμε μια συνέντευξη του κύριου Ραίκου που έδωσε το 2014 στην ιστοσελίδα epidotisimag.gr για όλη την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

O Κωνσταντίνος Ράικος είναι φοροτεχνικός, ιδρυτής της εταιρίας KRS.

Η αγάπη του για το επάγγελμά του και ο διαφορετικός τρόπος σκέψης του έχουν δώσει ιδιαίτερη ώθηση στην επιχείρησή του, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Οι αναπτύξεις τζίρου και πελατολογίου τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με τον επιχειρηματία, είναι εντυπωσιακές.

Η διαρκής εκπαίδευσή του και η αναζήτηση νέων καινοτόμων υπηρεσιών για τους πελάτες του, καθιστά την KRS μια από τις πιο πελατοκεντρικές εταιρίες λογιστικής υποστήριξης.

Ο ιδρυτής της KRS παρουσιάζει την επιχειρηματική του πορεία, το όραμά του για το μέλλον και συμβουλές για νέους επιχειρηματίες μέσα από τις απαντήσεις σε 11 ερωτήσεις του περιοδικού ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ.

1. Για να σας γνωρίσει το κοινό μας καλύτερα, πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και για την επιχείρησή σας.

Ονομάζομαι Κωνσταντίνος Ράικος, είμαι ο ιδρυτής της KRS Financial Control, εταιρίας που ασχολείται με την παροχή φορολογικών και λογιστικών υπηρεσιών. Διαθέτω MSc στη Χρηματοοικονομική Λογιστική.

Η επαφή μου με τη λογιστική επιστήμη, τα οικονομικά και τους αριθμούς ξεκίνησε από το Λύκειο. Εκεί, ένιωσα για πρώτη φορά την έλξη, και, ναι, έχω επιλέξει συνειδητά να κάνω αυτό το επάγγελμα.

Από τότε βέβαια πολλά άλλαξαν: σπουδές, σεμινάρια και συνεχής επιμόρφωση με σκοπό την εμβάθυνση και την επαγγελματική ολοκλήρωση.

Ίδρυσα την KRS το 2011, η οποία έχει θεματική ανάπτυξη μέχρι σήμερα σε τζίρο και πελάτες.

Βασική αρχή μου, την οποία έχω περάσει και στους συνεργάτες μου, είναι η κατανόηση των αναγκών του κάθε πελάτη χωριστά, σύμφωνα με τις οποίες δημιουργείται το πακέτο των υπηρεσιών.

Για την επίτευξη αυτής, έχουμε δημιουργήσει κάποια συστήματα για την έγκυρη ενημέρωση των πελατών μας εγκαίρως και με επιστημονική προσέγγιση. Αυτά τα συστήματα μας διαφοροποιούν από κάθε ανταγωνιστή και μας δίνουν προβάδισμα στην ποιότητα της υπηρεσίας που προσφέρουμε.

2. Πώς σας δημιουργήθηκε η ιδέα και πoια ήταν η αφορμή για να ξεκινήσετε;

Η ιδέα γεννήθηκε πολύ νωρίς. Παρατηρούσα συνεχώς τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Αυτό που δεν μπορούσα να δεχτώ και να καταλάβω ποτέ είναι πώς γίνεται οι επιχειρήσεις που ήταν συμμορφωμένες με την εκάστοτε νομοθεσία και πλήρωναν, προφανώς, περισσότερα χρήματα σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ. κατάφερναν να χαράσσουν μια επιτυχημένη πορεία και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τις επιχειρήσεις που ήταν ατίθασες.

Παρατηρώντας λοιπόν αυτές τις επιχειρήσεις, διαπίστωσα ότι είχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Βασικότερο όλων είναι ότι είχαν ταυτότητα, ήξεραν ποιοι είναι, τι μπορούν να προσφέρουν και κυρίως πώς να το κάνουν. Ένα άλλο χαρακτηριστικό ήταν το ταμείο, ήξεραν πόσα είχαν άρα ήξεραν πόσα να ξοδέψουν.

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι η λογιστική είναι η μηχανή που χρειάζεται μια επιχείρηση για να λειτουργήσει σωστά.

Η χρήση των μεθόδων της λογιστικής μπορούν να κάνουν θαυμάσια πράγματα.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα ίδρυσης της KRS, όπου προσπαθούμε να δημιουργούμε μοντέλα λογιστικής -καινοτόμα- που είναι χρήσιμα στις επιχειρήσεις.

3. Πολλοί θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους δουλειά, αντιμετωπίζουν όμως διάφορους φόβους και δυσκολίες. Ας πάμε στην περίοδο πριν κάνετε τα πρώτα επιχειρηματικά σας βήματα. Τι ήταν αυτό που σας εμπόδιζε να προχωρήσετε στο νέο εγχείρημα;

Η καλλιέργεια του πνεύματος πρέπει να είναι συνεχής και πιστεύω ότι η γνώση δημιουργεί ισορροπία.

Η οικογένεια μου καταστράφηκε οικονομικά (πτωχεύσεις, πλειστηριασμούς, χρέη προς το δημόσιο) το 2005.

Οι συνθήκες, όπως καταλαβαίνετε, ήταν πολύ δύσκολες για την επιβίωσή μας πόσο μάλλον για οτιδήποτε άλλο. Για αυτό δεν θα σας πω τι πρέπει να κάνει κάποιος, αλλά αυτό που έκανα εγώ.

Αρχικά οριοθέτησα τον στόχο μου – δημιούργησα το όραμά μου και σήκωσα τα μανίκια. Έδωσα βάση στη μελέτη. Καταναλώνω ένα αξιοσέβαστο ποσό μηνιαίως για την αγορά βιβλίων, καθώς και την παρακολούθηση σεμιναρίων.

Η καλλιέργεια του πνεύματος πρέπει να είναι συνεχής και πιστεύω ότι η γνώση δημιουργεί ισορροπία.

Όσο για το πού βρήκα τα χρήματα να ξεκινήσω; Δεν τα βρήκα!!!

4. Έχετε να μας διηγηθείτε κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό που τελικά αποδείχθηκε καθοριστικό για την επιτυχή πορεία της επιχείρησής σας; Τι αποκομίσατε από το περιστατικό αυτό;

Όσο και να σας φανεί περίεργο, οι αποτυχίες στην επίτευξη στόχων ή αστοχίες ήταν αυτές που τελικά αποδείχθηκαν καθοριστικές για την εξέλιξη της KRS.

Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας.

5. Η καθημερινή λειτουργία μιας επιχείρησης δεν είναι πάντα εύκολη. Ποια ήταν η πιο δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίσατε και τι κάνατε για να την ξεπεράσετε;

Η πιο δύσκολη συγκυρία είναι να μην βγαίνουν τα κουκιά.

Ενώ τηρούμε ευλαβικά το cash flow μας, υπήρξαν στιγμές που δυσκολευτήκαμε να εισπράξουμε οφειλές. Είναι σημαντικό να εισπράττεις. Δεν με ενδιαφέρει τι τζίρο κάνει μια επιχείρηση, αλλά τι από αυτόν εισέπραξε.

Οπότε δημιουργήσαμε πολιτική πιστώσεων και σύστημα εισπράξεων. Συγχρόνως, σταματήσαμε συνεργασίες με επιχειρήσεις που δεν ήθελαν να συμμορφωθούν στην πολιτική της εταιρίας.

Σκεφτείτε να πάτε στο σούπερ μάρκετ, να γεμίσετε το καλάθι σας και, την ώρα που πάτε στο ταμείο, λέτε στον ταμία ότι θα πληρώσετε τον επόμενο μήνα. Το λιγότερο που θα κάνει είναι να χαμογελάσει.

6. Έχετε αποκτήσει πολύ σημαντική εμπειρία ως επιχειρηματίας. Αν ξεκινούσατε πάλι, τι θα κάνατε διαφορετικά;

Θα έκανα ακριβώς τα ίδια. Από τα λάθη που κάνεις δεν μαθαίνεις μόνο να μην κάνεις το ίδιο λάθος, αλλά τον τρόπο να σκέφτεσαι πώς θα αποφύγεις επόμενα πιθανά λάθη.

7. Τι συμβουλεύετε έναν επίδοξο επιχειρηματία, ο οποίος έχει την ιδέα και δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει;

Να σκεφτεί αν είναι δική του η ιδέα.

Τι θέλω να πω: Κάποια στιγμή που οδηγούσα σκέφτηκα πόσο χρήσιμο θα ήταν το αυτοκίνητο να διαβάζει το stop και να λέει μέσω κάποιας εφαρμογής 20 μέτρα πριν «stop, stop!», φανταστείτε πόσα ατυχήματα θα γλιτώναμε (πουλάω τα πνευματικά δικαιώματα :)).

Αυτή είναι μια, ίσως, καλή ιδέα που δεν μου ανήκει. Μπορώ να κατασκευάσω μια τέτοια εφαρμογή; Προφανώς και όχι, αφού δεν είμαι προγραμματιστής. Θα μπορούσα να την χρηματοδοτήσω και να την κατασκευάσουν άλλοι;

Να ασχολούνται με ιδέες που τους ανήκουν – τα υπόλοιπα θα τα βρουν μόνοι τους.

8. Μπορείτε να μας πείτε από ένα έως τρία στοιχεία της προσωπικότητας που χαρακτηρίζουν έναν επιτυχημένο επιχειρηματία; 

Όσες ιδέες και να σας κλέψουν να μπορείτε να γεννήσετε ακόμη περισσότερες.

Να μην είναι εγωιστής.

Ξέρετε τι πληροφορία μπορείτε να αντλήσετε από έναν λούστρο;

Διαβάστε την ιστορία του Τζόζεφ Κένεντι. Θα σας πω λίγα πράγματα: Ένα πρωινό του 1929 ο Τζόζεφ Κένεντι, πατέρας του δολοφονηθέντος προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, άκουσε με έκπληξη τον λούστρο που του γυάλιζε τα παπούτσια να του δίνει μια «εμπιστευτική πληροφορία» για το χρηματιστήριο.

Ο Κένεντι σκέφτηκε: «Αν ο λούστρος μου γνωρίζει περισσότερα από εμένα, κάτι δεν πάει καλά στη χρηματιστηριακή αγορά». Την ίδια ημέρα πούλησε όλες τις μετοχές του και έτσι απέφυγε τη χρεοκοπία στο περίφημο κραχ που ακολούθησε λίγο αργότερα.

Οραματιστής, όσες ιδέες και να σας κλέψουν μπορείτε να γεννήσετε ακόμη περισσότερες.

Να έχει πειθαρχία.

9. Πέρα από τη χειρόγραφη ατζέντα, που κάποιοι ακόμη έχουμε, πείτε μας ποιο είναι το βασικό εργαλείο, software, hardware ή app, που χρησιμοποιείτε καθημερινά για να κάνετε τη δουλειά σας πιο εύκολη; Πώς χρησιμοποιείτε το συγκεκριμένο εργαλείο;

Σαν γνήσιος λογιστής φυσικά Excel, αν και προσπαθώ να απεμπλακώ τελευταία χρησιμοποιώντας το Evernote.

Επίσης, δημιουργούμε τη δική μας εφαρμογή στην KRS, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της επιχείρησης.

10. Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο (ή blog) επιχειρηματικότητας ή προσωπικής βελτίωσης; Ποιο σημαντικό «μήνυμα» σας έχει μείνει από αυτό;

Πραγματικά είναι πολλά, αλλά θα διαλέξω Πλούταρχο: «Οι συμφορές του δανεισμού (περί του μη δειν δανείζεσθαι)».

Ο δανεισμός είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο στα χέρια του επιχειρηματία, αρκεί να γνωρίζει τον τρόπο να τον χρησιμοποιεί. Αν δεν γνωρίζει, καλύτερα να ασχοληθεί με κάτι άλλο.

11. Ποιο είναι το όραμα σας για το μέλλον της επιχείρησής σας;

Το όραμα – στόχος μου για την KRS είναι να γίνει η μεγαλύτερη εταιρία παροχής λογιστικών και φορολογικών συμβουλών στον κόσμο. Να προσφέρει στις επιχειρήσεις-πελάτες της προσωποποιημένες υπηρεσίες που θα δίνουν πρακτικές λύσεις και θα τους γλιτώνουν από πολλά προβλήματα.

Στόχος μεγαλεπίβολος, όμως, όπως είπε και ο Harvey Mackay, «ένα όνειρο είναι μονάχα ένα όνειρο. Ένας στόχος είναι ένα όνειρο με σχέδιο και προθεσμία».
Πηγή: ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ +Eπιχειρηματικότητα online περιοδικό

Τα συλλυπητήρια των Πανθήρων προς τους ανθρώπους της Γένοβας

Previous article

Επίσημα στη “πλατεία” ο Ζιανί Σεράφ

Next article
Login/Sign up