Καλή αγωνιστική χρονιά-σαιζόν. PANIONIOS UEBER ALLES…

Καλή ποδοσφαιρική σεζόν με πάντα επιτυχίες χωρίς γκρίνια και δίπλα στον Ιστορικό μας λέει με ένα ωραίο κείμενο ο Γιώργος Νάθενας

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ξεκινάει το νέο πρωτάθλημα. Ο Πανιώνιος, η ομάδα της καρδιάς μας, θα ξεκινήσει τη νέα σαιζόν με μια ομάδα ανανεωμένη και αλλαγμένη σε εντυπωσιακό βαθμό, σε σχέση με την ομάδα που βλέπαμε φέτος στον δεύτερο γύρο.

Ο νέος προπονητής έχει δείξει τις διαθέσεις του από την αρχή, φτιάχνει ένα πολύ πειθαρχημένο σύνολο που παίζει ομαδικό ποδόσφαιρο, με σχέδιο, κίνηση σε όλους τους χώρους και σύστημα 3-5-2 που μέσα στη διάρκεια του αγώνα μπορεί να μεταλλαχθεί σε 3-4-3.

Στα 3 τελευταία φιλικά που παρακολούθησα από κοντά, διαπίστωσα ότι η ομάδα, χωρίς να «θαμπώνει» με την απόδοση της (κυρίως λόγω εποχής), ξέρει να παίζει και να παίρνει το αποτέλεσμα που θέλει. Βέβαια, καλύτερα δείγματα γραφής θα πάρουμε μόλις ξεκινήσουν οι επίσημες υποχρεώσεις της ομάδος στο πρωτάθλημα, αλλά σίγουρα μια πρώτη γεύση έχουμε ήδη πάρει.

Επισημαίνω μάλιστα, ότι εναντίον της πολύ καλής Παναχαϊκής, η ομάδα κατά διαστήματα έπαιξε και φανταιζί ποδόσφαιρο με όμορφους εκρηκτικούς συνδυασμούς και περίτεχνο παιγνίδι, βασικά στο πρώτο ημίχρονο όπου αγωνιζόταν η βασική ενδεκάδα…

Δεν θα ήθελα να σταθώ ονομαστικά στους νέους παίκτες -έναν προς ένα-που θα πλαισιώσουν την ομάδα μας, άλλα οι πρώτες μου εντυπώσεις, μου δείχνουν ότι η βασική ενδεκάδα που ξεκίνησε το φιλικό με την Παναχαϊκή, έχει δέσει αρκετά και οι παίκτες που την απαρτίζουν, έχουν σαφές προβάδισμα για την τακτική ενδεκάδα, χωρίς φυσικά να αποκλείονται και αλλαγές, αναλόγως συγκυριών…

Θα ήθελα μόνο να κάνω μια ονομαστική μνεία κυρίως σε δυο μονάδες μας που πιστεύω ότι θα έχουν πολύτιμο κομβικό ρόλο φέτος και θα είναι βαρόμετρα για την ομάδα. Αυτοί είναι ο Κειτά στο κέντρο (που προχτές, με την Παναχαϊκή, τον είδα να κάνει μερικές πολύ ωραίες μακρινές μπροστινές μπαλιές, θυμίζοντάς μου λίγο τον μεγάλο Μωραιτέλη) και ο Σπυριντόνοβιτς επιθετικά που είναι ο μόνος που έχει το ανατρεπτικό στύλ και την τεχνική κατάρτιση να φέρει μεγάλη αναταραχή στην αντίπαλη άμυνα, αποσυντονίζοντάς την ώστε να καταστεί ευχερέστερο το σκοράρισμα από πλευράς μας.

Πολύ θετική παρουσία επίσης έχουν μέχρι στιγμής τα «δικά μας παιδιά» από την πρώην Κ20, ο Οικονομίδης, ο Σταυρόπουλος και ο Ντουρμισάι, ενώ η πρώτη νέα εντύπωση που μου έδωσε ο Μπανανά, είναι ότι ίσως φέτος, κάτω από τις οδηγίες του Ανιγκό και δίπλα από τον εντυπωσιακό Ντομίγκεζ, θα είναι βελτιωμένος.

Εάν προστεθεί και ένας ακόμη καλός επιθετικός (ακούγεται ο Μάνος), η ομάδα θα είναι σχεδόν πλήρης μπορώ να πω. Οι δυο γκολκήπερς έδειξαν ότι το κενό του «αγίου Κότνικ» (όπως τον βαφτίσαμε φέτος) μάλλον δεν θα φανεί, πρώτα ο Θεός…

Και έρχομαι τώρα σ’ εμάς, τους φιλάθλους-οπαδούς της ομάδας. Δεν υπάρχει καμία, μα καμία δικαιολογία (πλην της «ανωτέρας βίας») να μην γεμίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το γήπεδο μας, καθιστώντας το καυτή έδρα, αλλά βεβαίως με προσοχή, χωρίς να δώσουμε δικαίωμα για αυστηρή τιμωρία της έδρας μας από τον πολύ αυστηροποιημένο κανονισμό. Και δεν είναι μόνο η ηθική ενίσχυση στους νεαρούς παίκτες της ομάδας μας που την έχουν ανάγκη (πολλώ δε μάλλον που αρκετοί από αυτούς είναι ΚΑΙ νεαροί ΚΑΙ ξένοι-αλλοδαποί που ξεσπιτώθηκαν να έρθουν εδώ να παίξουν) και η συμβολή μας στην οικονομική ενίσχυση της δύσκολης προσπάθειας της διοίκησης της ΠΑΕ να κρατήσει ανταγωνιστική την ομάδα στα μεγάλα σαλόνια, ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχουμε μαζική παρουσία στο γήπεδο.

Είναι και για να μας υπολογίζουν και να μας «σέβονται» όλοι οι άλλοι (αντίπαλοι, αθλητικές αρχές, διαιτητές, τηλεοπτικά κανάλια που κάνουν προσφορές για την τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων, χορηγοί-διαφημιζόμενοι, πιθανοί μελλοντικοί επενδυτές που θα ενδιαφέρονταν να έρθουν στην ΠΑΕ κοκ).

Είδατε όλοι ότι η ΕΡΤ τελικά, όχι μόνο έκανε υψηλές προσφορές στις 7 τηλεοπτικά άστεγες ομάδες, αλλά σε κάποιες απ αυτές, όπως ο μισοδιαλυμένος Παναθηναϊκός και ο προερχόμενος από τα «αλώνια» της Β΄ και Γ΄ Εθνικής Άρης, λόγω του μεγάλου αριθμού των οπαδών τους, δέχτηκαν πολύ αυξημένες προσφορές για την τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων τους και έκλεισαν πολύ καλά deal. Αν δεν δείξεις μαζική οπαδική παρουσία, κακά τα ψέματα, δεν σε υπολογίζει κανείς…

Κλείνοντας, θέλω να τονίσω και τα εξής:

(1) Κριτική, με την μορφή καλοπροαίρετων παρατηρήσεων σχετικά με ότι βλέπουμε και αντιλαμβανόμαστε σχετικά με την ομάδα, πρέπει φυσικά πάντα να κάνουμε. Όμως άλλο κριτικές παρατηρήσεις που αποσκοπούν στην αποφυγή ενδεχόμενων λαθών και στην βελτίωση της ομάδας και άλλο στείρα κριτική, αρνητικά προκατειλημμένη αντιμετώπιση (εκ προοιμίου αρκετές φορές) και προσκόλληση σε εμμονές.

Πρέπει να γίνουμε πραγματιστές και να βάλουμε το συμφέρον της ομάδας πάνω από τους καλώς και κακώς εννοούμενους προσωπικούς και οπαδικούς (ή συνδεσμιακούς) «εγωισμούς» μας. Στο τέλος τέλος, «όσα ξέρει ο νοικοκύρης (βλ. εδώ, διοίκηση της ΠΑΕ και τεχνικό team), δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος», όπως λέει και η παροιμία.

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, αλλά πιστεύω πως όλοι μας πήραμε το μήνυμα, γιατί εάν κάποιος γνωρίσει από «πολύ μέσα» κάποια πράγματα, θα δει πως πολλές φορές είναι τελείως διαφορετικά απ’ ότι φαίνονται εξωτερικά και από την απόσταση της κερκίδας ή ακόμη χειρότερα του καναπέ και του πληκτρολογίου…

(2) Η φετινή επιλογή της διοίκησης της ΠΑΕ να επενδύσει περισσότερο στον πολύ έμπειρο και ποδοσφαιρικά μπαρουτοκαπνισμένο προπονητή που επέλεξε, παρά σε «ηχηρά ονόματα» παικτών που αρκετές φορές δεν επιβεβαιώνονται και στο χορτάρι (ενώ από οικονομικής πλευράς είναι δυσβάστακτα για τον τωρινό Πανιώνιο), είναι σοφή και προσωπικά τουλάχιστον με βρίσκει απολύτως σύμφωνο. Τόσο εκ παραδόσεως, όσο πολύ περισσότερο λόγω της οικονομικής κατάστασης της ΠΑΕ Πανιώνιος, η λύση του χτισίματος ενός νέου κορμού μιας ανταγωνιστικής και ελπιδοφόρας ομάδας από ένα προπονητή- δάσκαλο, είναι η πλέον ενδεδειγμένη οδός προς την επίτευξη των στόχων μας, οι οποίοι πρέπει πάντοτε να είναι υψηλοί, όσο μας επιτρέπουν φυσικά οι δυνατότητες μας, αλλά και όσο μας επιβάλει η ιστορία μας.

Όποιος αρκείται στην λογική ενός «μικρού και ταπεινού Πανιωνάκου – ομάδας γειτονιάς» που «δεν πειράζει βρε παιδί μου κι αν βρεθεί στις μικρές κατηγορίες», ας πάει καλύτερα να παρακολουθεί τις ομάδες των φυτωρίων Ρότσα-Γραμμένου-Λίμα ή την Πέρα Κλουμπ στο Παλαιό Φάληρο και άλλες ομάδες ανάλογης δυναμικότητας.

Ο Πανιώνιος ήταν, είναι και θα είναι ομάδα υψηλών προδιαγραφών, η ομάδα που γέννησε τα ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου, μερικά από τα οποία μπορείτε να τα δείτε και να τα θυμηθείτε στην φωτογραφία που παραθέτω πιο κάτω, από την μεγάλη και ανεπανάληπτη φουρνιά του 1970.

Εύχομαι η «αύρα» εκείνης της πολύ μεγάλης ομάδας να πλαισιώνει πάντα κάθε ομάδα του ιστορικού μας συλλόγου που θα βγαίνει με την κυανέρυθρη στολή στα γήπεδα και θα εκπροσωπεί τον Πανιώνιο και τα ιδανικά του, και τώρα και για πάντα…

ΚΑΛΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ και ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΜΟΝΟ…………ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΟ…