ΠΑΝΘΗΡΕΣ

Η Ρενάτα, ο Κουκ και ο Μάνθος

0

Τρεις διαφορετικές προσωπικότητες, όπως είναι η Ρενάτα, ο Κουκ και ο Μάνθος αγάπησαν και θα αγαπάνε ακόμα και στον Παράδεισο την ομάδα τους παθολογικά.

Η Ρενάτα τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ, ο Κουκ τον Αρη και ο Μάνθος την ΑΕΚ. Και οι τρεις ξεχώρισαν για την οπαδική τους κουλτούρα.

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΡΙΟΣ ΜΑΤΣΑΝΚΟΣ

Μια κουλτούρα που έχουν βάλει πρώτη στην λίστα τους οι ΠΑΝΘΗΡΕΣ. Η μεγαλύτερη οργάνωση οπαδών του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ κατάφερε μέσα σε σύντομο διάστημα (δυστυχώς για τις ζωές που χάθηκαν) να αναδείξει μέσω αναρτήσεων στην επίσημη σελίδα της στο facebook την αγάπη που είχαν η Ρενάτα, ο Κουκ, ο Μάνθος αλλά και τον σεβασμό που έδειχναν για τον αντίπαλο.

«Από τον βορρά μέχρι το νότο, έγινες γνωστή για τον αγώνα σου. Δίδαξες, πως είναι να έχει κάποιος την καρδιά και την ψυχή του Πάνθηρα. Ενέπνευσες, όλους εκείνους που αγωνίζονται κατά της κωλοαρρώστιας. Δεν έχασες ποτέ το χαμόγελό σου, γιατί κουβαλούσες πάντα τις εικόνες της ζωής σου, στις κερκίδες, μαζί μας. Ρενάτα. Καλό ταξίδι ρε αλάνι. Εκεί που πήγες, θα βρεις τους πιο τρελούς. Ξέρεις εσύ. Ρενάτα Λαζάρου ΠΑΡΟΥΣΑ», είναι το μήνυμα που έχουν γράψει οι ΠΑΝΘΗΡΕΣ για τη Ρενάτα.

«Στην χώρα που ζούμε ένα από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε σαν κοινωνία είναι πως δεν σεβόμαστε. Δεν παραδεχόμαστε το καλό αν δεν είναι της δική μας φατρίας, δεν αποδίδουμε τα εύσημα στον αντίπαλο που κάνει κάτι σωστά, γιατί είναι ο “εχθρός”. Έχουμε γράψει πολλές φορές για την θέλησή μας να ζούμε σε καλύτερη κοινωνία, η οπαδική σκηνή της οποίας είναι ένα μεγάλο μέρος. Για να γίνει όμως αυτό (μια καλύτερη κοινωνία) χρειάζεται προσπάθεια και ουσία από όλους. Εκτός από τα ‘90 που φωνάζουμε ο καθένας για την ομάδα του, με τους σωστούς της αντίπαλης κερκίδας δεν υπάρχουν περισσότερα να χωρίσουμε από αυτά που μας ενώνουν. Η απώλεια είναι ένα από αυτά. Έχουμε χάσει αδέρφια, όπως όλοι. Την στιγμή που οι σημαίες χαμηλώνουν, βγάζουμε τα καπέλα και σκύβουμε μπροστά με σεβασμό, ΌΛΟΙ το ίδιο νιώθουμε. Καλό ταξίδι Κουκ, με την ευχή να πάρουμε όλοι το παράδειγμά σου για τον οπαδικό σου τρόπο σκέψης που μπορεί στο μέλλον να περιορίσει τις αγκυλώσεις που αποτελούν την παθογένεια των οπαδικών σήμερα», το μήνυμα για τον Κουκ.

Ενώ σήμερα ήρθε να προστεθεί και αυτό για τον Μάνθο που γράφει: «Ο «οπαδισμός» στην Ελλάδα λίγα καλά έχει να επιδείξει. Αυτά τα λίγα καλά, θεωρούμε χρέος μας να τα παραδεχόμαστε, να τα προβάλουμε και να τα σεβόμαστε. Ανεξαρτήτου προτίμησης και χρώματος. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε πως μπορούμε να φωτίσουμε τον σωστό δρόμο για τις νέες γενιές. Τον Μάνθο τον γνωρίσαμε και ήταν από εκείνους που ξεχώριζες. Από εκείνους τους λίγους που τα οπαδικά δεν ήταν λόγος για να σκοτώνεσαι αλλά λόγος για ατελείωτες συζητήσεις. Πιστέψτε μας, αν ο οπαδισμός ήταν σαν τον Μάνθο και όχι σαν αυτό το σκοτεινό έκτρωμα που είναι σήμερα, θα ζούσαμε σε άλλο κόσμο πιο φωτεινό και όμορφο, με γεμάτα γήπεδα και πραγματική ultras νοοτροπία. Καλό ταξίδι ρε μάγκα».

Φυσικά υπάρχουν πολλοί αγνοί οπαδοί που αγαπάνε παθολογικά την ομάδα τους. Την καψούρα τους. Την αρρώστια τους. Για κάθε έναν η ομάδα του πρεσβεύει και κάτι διαφορετικό, αλλά ένα κοινό. ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ.

Βέβαια δεν είναι μόνο η Ρενάτα, ο Κουκ και ο Μάνθος. Είναι ο ΠΑΝΘΗΡΑΣ Γιώργος που έφυγε πριν από 5 χρόνια για το μακρινό ταξίδι. Ο Νίκος φέτος που ήταν ατόφιος, θετικός και γενναίος κόντρα στο ρεύμα της εποχής, ο Βαγγέλης από τους Blue Angels της Νίκης Βόλου και πολλοί άλλοι που αν πρέπει να τους αναφέρω θα πρέπει να γράψω βιβλίο.

Δεν χρειάζεται να γράψω εγώ για τους ΠΑΝΘΗΡΕΣ. Η προσφορά τους είναι τεράστια. Σε οπαδικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον. Τα βάζουν με όλους και με όλα όταν δουν κάτι στραβό. Σίγουρα θα ήθελαν να το κάνουν και φέτος, αλλά για την ώρα η κατάσταση δεν τους το επιτρέπει. Εχουν ωστόσο διαχωρίσει τη θέση τους σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Δεν στηρίζουν αυτές τις διοικήσεις. Και πως να τις στηρίξεις όταν δεν σε πείθουν; Και δεν είναι πως δεν πείθουν μόνο τους ΠΑΝΘΗΡΕΣ, αλλά δεν πείθουν ούτε τους ίδιους τους τους εαυτούς ότι μπορούν να βάλουν ένα τέλος σε αυτή την κατηφόρα.

Δυστυχώς ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ περνάει μια δύσκολη χρονιά σε Ερασιτέχνη, ΠΑΕ και ΚΑΕ. Ας ελπίσουμε να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Κορωνοϊός: 10 νέα κρούσματα – 2642 ασθενείς – Κανένας νεκρός

Previous article

Συνέντευξη Κοκκινάκη για τον ερασιτέχνη και για την ΚΑΕ στο NStv (Vid)

Next article
Login/Sign up