ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ψεύτικη ελπίδα είναι χειρότερη από την απελπισία για το Αρτάκης…

0

Δεκαπέντε μήνες μετά την αναγκαστική, αλλά και εξαιρετικά πρόωρη και βιαστική, όπως αποδείχτηκε από την κατεδάφιση που ολοκληρώθηκε, οκτώ μήνες αργότερα, «έξωση» της ομάδας μπάσκετ του Πανιωνίου και των άλλων ομάδων που είχαν έδρα το πρώην κλειστό Δημοτικό γυμναστήριο, η ανέγερση του νέου, βιοκλιματικού γηπέδου, εξακολουθεί να μην έχει κανένα χρονικό σημείο εκκίνησης.

Η ευθύνη της ανέγερσης ανήκει στην Περιφέρεια Αττικής από την οποία έχει εγκριθεί το ποσό των 20,2 εκ. ευρώ, σε δυο χρονικές φάσεις (17 εκ. στην θητεία Γιάννη Σγουρού και 3,2 επί Ρένας Δούρου). Η ευθύνη της κατεδάφισης ανήκε στην Δημοτική αρχή Νέας Σμύρνης που είχε την δέσμευση να παραδώσει το υπάρχον οικόπεδο στην Περιφέρεια, προκειμένου να υπογραφεί η σύμβαση της ανέγερσης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρία.

Ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης προχώρησε στην μερική κατεδάφιση του γηπέδου, στην διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η ολοκλήρωση της κατεδάφισης έγινε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Έξι μήνες, μετά και ενώ ο εργολάβος που είχε αναλάβει, δεν χρειαζόταν περισσότερο από 20 ημέρες, κατά δήλωση του. Προφανώς, το σταδιακό «πάγωμα» της κατεδάφισης, ταυτιζόταν και με την σταδιακή καταβολή της αποζημίωσης του…

Αυτή ήταν η πρώτη καθυστέρηση στο συνολικό έργο κατεδάφισης-ανέγερσης και ενώ αυτονόητα ισχύει για κάθε κατασκευή ότι «εύκολα και γρήγορα γκρεμίζεις οτιδήποτε, δύσκολα χτίζεις». Παρά την καθυστέρηση κατεδάφισης, δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος που είναι αυταπόδεικτα οπαδός του Πανιωνίου, δημοσίευσε φωτογραφίες στο FB από την παράδοση του οικοπέδου και απορούσε, τότε, για την ανησυχία και την αγωνία συνΠανιώνιων.

Το σχετικό post:

«Προσπαθησα αυτες τις 10 μερες να καταλαβω τι γινεται με το νεο κλειστο γυμναστηριο Ν.Σμυρνης.Παω σημερα …μπαζα πουθενα…μηχανηματα ισωπεδωνουν τα Καπη..μπηκε βρε παιδι μου …ο αναδοχος του εργου?Δημαρχε γιατι χαλας το αφηγημα με το γιοφυρι της Αρτακης?Ολα εντος χρονου βρε παιδι μου….Κριμα τι θα εχουμε να λεμε…».

Μάλλον, είχε μπερδέψει τους μήνες καθυστέρησης.

Με όρους μπάσκετ, αυτή η ανακολουθία της δημοτικής αρχής, ήταν το πρώτο «φάουλ» της στην βιαστική τακτική που αποδείχτηκε ότι έγινε για προεκλογική διαφήμιση, αλλά εξελίσσεται σε μπουμέρανγκ δυσφήμισης.

Γιατί στον αντίποδα, η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, έβαλε στο συρτάρι την σύμβαση και δεν κάλεσε ποτέ τον ανάδοχο να υπογράψει, στην ίδια προεκλογική περίοδο. Το «φάουλ» της βιαστικής κατεδάφισης, δέχτηκε «τεχνική ποινή» και «αυτοκαλάθι» από τον ίδιο τον δήμαρχο.

Γιατί, στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΚΑΕ Πανιώνιος, τον Ιανουάριο 2018 και ενώ είχαν τιμηθεί καθ’ υπερβολήν, προφανώς, έξι δημοτικοί σύμβουλοι και ο ίδιος ο δήμαρχος, έγινε η δημόσια δέσμευση από μικροφώνου: «Δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να κατεδαφίσουμε το δημοτικό γυμναστήριο, αν δεν έχουμε στα χέρια μας και την υπογεγραμμένη σύμβαση ανέγερσης από την περιφέρεια και τον ανάδοχο».

Συνεπώς, ο δήμαρχος είναι, μέχρι τώρα, τριπλά εκτεθειμένος. Γιατί, βιάστηκε για δικούς του λόγους να κατεδαφίσει προεκλογικά. Γιατί, στην συνέχεια καθυστέρησε να ολοκληρώσει την κατεδάφιση. Γιατί, δεν τήρησε την δέσμευση του να μην προχωρούσε σε κατεδάφιση, αν δεν είχε υπογραφεί διμερώς, η σύμβαση.

Η σύμβαση ανέγερσης υπογράφτηκε στα τέλη Ιουνίου 2019, μονομερώς από τον ανάδοχο, όταν και κλήθηκε από τον νέο περιφερειάρχη, Γιώργο Πατούλη. Εκ τότε, ο ανάδοχος όταν κλήθηκε από την περιφέρεια, τον προηγούμενο Οκτώβριο να επικαιροποιήσει δικαιολογητικά, εφόσον του είχε ανατεθεί το έργο κατασκευής, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε, αλλά την επόμενη ημέρα, κατέθεσε αίτημα διάλυσης της σύμβασης. Δηλαδή, δεν θέλει να εκτελέσει το έργο και εφόσον επιμείνει σε αυτή την αίτηση του και δεν πρόκειται για τακτικισμό, ώστε να πιέσει για μεγαλύτερη έγκριση και εκταμίευση από τα 20,2 εκ. ευρώ, το έργο θα πρέπει να τεθεί σε νέο διεθνή διαγωνισμό… Δηλαδή, «αντίο γήπεδο» και χώρος για δεύτερο…άλσος. Θα πρόκειται για την πιο δυσάρεστη και χρονοβόρα εξέλιξη που θα μπορεί να συγκριθεί και να παρομοιαστεί με το γήπεδο ποδοσφαίρου άλλης ομάδας (για ευνόητους λόγους αντιπάθειας δεν αναφέρεται το όνομα) που γκρεμίστηκε το 2004 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το νέο…

Η μεγαλύτερη παθογένεια για να υπάρξει χρονικός ορίζοντας έναρξης στην ανέγερση του νέου γηπέδου στον χώρο του προηγούμενου, είναι η μελέτη εφαρμογής του και οι διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών Δήμου, Περιφέρειας και αναδόχου. Κι αυτό συμβαίνει γιατί από την μελέτη εφαρμογής που κατατέθηκε το 2013 και το έργο «κλειδώθηκε» σε κωδικό της Περιφέρειας-ταυτόχρονα με το «Σοφία Μπεφόν»- έχουν περάσει 7 χρόνια και έχουν συμβεί αλλαγές σε κατασκευαστικούς κανόνες που πρέπει να εφαρμοσθούν. Εκείνη η μελέτη εφαρμογής είχε κοστίσει στον δήμο Νέας Σμύρνη- επί θητείας Γιώργου Κουτελάκη- 150 χιλιάδες ευρώ.

Στις τριμερείς συναντήσεις των τεχνικών υπηρεσιών που έγιναν, μέχρι την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, διαπιστώθηκαν μεγάλες αντιθέσεις και διαφωνίες για την μελέτη εφαρμογής και σε σημείο να μην υπάρχει καμία σύγκλιση για συμφωνία. Εκτός των…30 εκατοστών διαφοράς ύψους στην οροφή του γηπέδου που διευθετήθηκε, υπάρχει σωρεία άλλων τεχνικών θεμάτων που έχουν εγείρει, κυρίως, οι μηχανικοί του αναδόχου. Μπορεί να θεωρηθεί ότι οι αλλαγές στην μελέτη εφαρμογής, λειτουργούν ως μοχλός πίεσης από την ανάδοχο εταιρία για την κοστολόγηση του έργου, αλλά δεν παύουν να είναι υπαρκτές και αποδεκτές από τους εκπροσώπους των άλλων δυο τεχνικών υπηρεσιών.

Μπορεί ο δήμαρχος σε παλαιότερο δημοτικό συμβούλιο να είχε πεί ότι «δεν περίμενα πως ήταν τόσο κακή εταιρία, παρά την καλοφημία της από άλλα έργα που έχει αποπερατώσει», αλλά στην πραγματικότητα, ο Δήμαρχος αποδέχτηκε, ύστερα από σχετική εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, όχι μόνο τις αλλαγές στην μελέτη εφαρμογής, αλλά την δημιουργία και παράδοση νέας, επικαιροποιημένης μελέτης, με έξοδα του Δήμου…

Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου, όμως, είναι αντικειμενικά δύσκολο να ανταποκριθούν χρονικά στην πίεση του χρόνου που υπάρχει για την παράδοση της μελέτης και όταν οι εκπρόσωποι του ανάδοχου άκουσαν για εξάμηνη προθεσμία, δυστρόπησαν εκ νέου. Το δε κόστος της μελέτης, αν ανατεθεί σε ιδιώτη, δεν αποκλείεται να φτάσει στην δαπάνη της πρώτης μελέτης.

Μέχρι την έναρξη των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν είχε σημειωθεί πρόοδος στις τεχνικές συσκέψεις. Εν μέσω της καραντίνας, έγιναν δυο τηλεδιασκέψεις, με πρωτοβουλία της περιφέρειας και έδειξαν ότι υπάρχει μικρή αναστροφή του αρνητικού κλίματος, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει οριστική συμφωνία και υπογραφή της σύμβασης από την πλευρά του κ. Πατούλη.

«Έχει διαφανεί μια μικρή χαραμάδα θετικών εξελίξεων για τον συγκερασμό των τεχνικών εκπροσώπων και της στάσης του αναδόχου, αν και σε καμία περίπτωση, δεν μπορεί να γίνει λόγος για βεβαιότητα ότι η υπογραφή της σύμβασης έχει μπει στην τελική ευθεία» είπε άριστα ενημερωμένη πηγή που συμμετέχει στις τηλεδιασκέψεις.

Την ίδια ώρα, όμως, στην Νέα Σμύρνη, η πληροφόρηση για την όποια εξέλιξη στο θέμα του γηπέδου, έχει αντικατασταθεί από την…παραπληρόφορηση ή ακριβέστερα από την μετάδοση…ελπίδας που απέχει παρασάγγας από την πραγματικότητα. Γιατί, δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί διαφορετικά, η πρόσφατη πληροφόρηση σημαίνοντος μέλους της δημοτικής αρχής και επίσης μακροχρόνιου φιλάθλου του Πανιωνίου, προς άλλους φιλάθλους, μεγαλύτερους ηλικιακά από τον ίδιο, όταν ρωτήθηκε στην κεντρική πλατεία για το θέμα του γηπέδου.

«Όλα πάνε καλά. Και η σύμβαση υπογράφτηκε και εγκρίθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα!» ήταν η απάντηση που έλαβαν οι συγκεκριμένοι φίλαθλοι του Ιστορικού που ανησυχούν ιδιαίτερα, όπως και κάθε άλλος συνΠανιώνιος για την τύχη του νέου κλειστού, ύστερα από την εννιάμηνη καθυστέρηση που υπάρχει, ήδη και ενώ είναι καθ’ όλα αβέβαιο αν μέχρι τα τέλη του 2020, θα έχει…εμφανισθεί μπουλντόζα στο οικόπεδο της οδού Αρτάκης.

Γιατί, καμία σύμβαση δεν έχει υπογραφεί, όπως υποστήριξε με μεγάλο στόμφο βεβαιότητας και αν είχε συμβεί, η Περιφέρεια θα το είχε ανακοινώσει με κάθε επισημότητα και ο κ. Πατούλης θα έχει έρθει στα…μέρη μας για να κόψει κορδέλα έναρξης εργασιών.

Γιατί, στην πληροφορία έγκρισης τριών εκατομμυρίων, «πουλήθηκε» ως νέα είδηση, η «παγιάτικη», όταν επί θητείας Δούρου, έγινε αύξηση από 17 εκ. σε 20,2. Επ’ ουδενί, όμως, ότι τα 20,2 έγιναν 23,2 εκ.

Αντί, λοιπόν, να ισχύει ότι η «σιωπή είναι χρυσός» για την τελμάτωση του έργου, εντός των τειχών της πόλης, γίνεται ανέξοδο «εμπόριο» ελπίδας στον «πόνο» κάθε Πανιώνιου φιλάθλου που δεν μπορεί να ξέρει, αν μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής θητείας, θα έχει ολοκληρωθεί το νέο γήπεδο ή το όνομα του δημάρχου ταυτιστεί ιστορικά με τον άλλο πρόεδρο του ερασιτεχνικού σωματείου που προαναφέρθηκε…

Και το χειρότερο είναι ότι η ανέξοδη μετάδοση ελπίδας, γίνεται από Πανιώνιους δημοτικούς συμβούλους. Γιατί, μπορεί το 2023 ο νυν δήμαρχος να συνταξιοδοτηθεί, αλλά η παράταξη του, φυσιολογικά θα συνεχίσει να ζητεί την ψήφο των Νεοσμυρνιωτών πολιτών. 

 

 

 

 

Πανιώνιος: Απολυμάνθηκαν όλοι οι χώροι του γηπέδου (Pics)

Previous article

Μάνα είναι η Σμύρνη για τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ

Next article
Login/Sign up