ΑΚΑΔΗΜΙΕΣΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Η παραγωγή παικτών, ο σεβασμός και η αγάπη για τον Πανιώνιο σε κάνουν να έρθεις σε αυτόν

0

Ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Ερασιτέχνη Πανιωνίου, Σταύρος Μπεχράκης ανοίγει την καρδιά του στην Panionia-Idea και μιλάει για το ποδοσφαιρικό σχολείο (δηλαδή τις ακαδημίες) που πρέπει να περάσουν με επιτυχία όσοι θέλουν να μοιάσουν σε ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει με μεγάλη επιτυχία τη φανέλα του Ιστορικού.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΑΤΣΑΝΚΟ

Η συζήτηση ξεκίνησε με το σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει τα δοκιμαστικά που έχουν ξεκινήσει σε Νέα Σμύρνη και Βούλα, με τον κ. Μπεχράκη να υποστηρίζει:

«Κάνουμε δοκιμαστικά ποδοσφαιριστών στις εκ μισθωμένες εγκαταστάσεις μας στο Star της Βούλας, όπως είδατε στην ανακοίνωση για όλες τις ηλικιακές κατηγορίες από Κ10 μέχρι Κ16. Από κει και πέρα, φέτος για πρώτη φορά είπαμε και συζητήσαμε με τον πρόεδρο, κ. Μισαηλίδη να αναπτύξουμε το θέμα ακαδημιών και να φτάσουμε στο εφηβικό που δεν είχαμε ποτέ σαν Ερασιτέχνης Πανιώνιος. Να φτιάξουμε ένα αξιόλογο τμήμα Κ18, το οποίο να συμμετέχει σε ένα τουρνουά της ΕΠΣΑ. Ο λόγος ο οποίος θέλαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο είναι καταρχήν διότι δεν θέλαμε από 16 χρονών τα παιδιά να τα αφήνουμε και να τρέχουν σε οποιοδήποτε τοπικό και το δεύτερο κεφάλαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή όλα τα παιδιά που βρίσκονται στον Πανιώνιο αφού περάσουν τα δοκιμαστικά της Κ17 θα έχουν αν αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία για την Κ19. Οπότε κάποια ταλέντα που ίσως δεν τα βρήκαμε στην αρχή, ίσως τα βρούμε αργότερα».

«Επιδίωξη να προσελκύσουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε…»

Ερωτηθείς για το τι στοιχεία χρειάζεται ένα παιδί – ταλέντο για να παίξει στον Πανιώνιο, ο έφορος του ποδοσφαιρικού τμήματος απάντησε:

«Αυτή την απάντηση μπορεί να σας την δώσουν οι προπονητές. Τι γίνεται όταν λέμε ταλέντο; Υπάρχει κάποιο παιδί που για παράδειγμα μπορεί να είναι πολύ μεγάλο ταλέντο σε μικρή ηλικία και στην πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε έναν παίκτη, ο οποίος δεν δούλεψε αρκετά και δεν έβγαλε αυτά που ήθελε και να παραμείνει ταλέντο. Και υπάρχει ο εργάτης ο οποίος μπορεί να ξεκίνησε από χαμηλά, να είχε διάθεση, να είχε όρεξη για δουλειά και τελικά μεγαλώνοντας να έγινε ένα εργαλείο απαραίτητο για την όποια ομάδα βρισκόταν. Η επιδίωξη σε εμάς όταν κάνουμε τα δοκιμαστικά δεν είναι να «κόψουμε» κανένα παιδί. Είναι να προσελκύσουμε πάρα πολλά παιδιά και από κει και πέρα επειδή έχουμε διάφορες διαβαθμίσεις στο επίπεδο των παιδιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή, τα τοποθετούμε ανάλογα. Αν κάποιο παιδί δεν θέλει, δεν χρειάζεται να φύγει. Υπάρχουν παιδιά που βρίσκονται σε ένα στάδιο το οποίο ας το πούμε δεν είναι το φουλ αγωνιστικό αυτή τη φορά, όχι όμως αναγκαστικά και για αργότερα. Και υπάρχουν και παιδιά που αυτή τη στιγμή μπορούν να μπουν κατευθείαν στην αγωνιστική ομάδα. Αυτό εμείς το δουλεύουμε και στην πρώτη κλίμακα και στη δεύτερη κλίμακα. Εάν τα παιδιά αποδείξουν με την πάροδο του χρόνου και με την προπόνησή τους ότι αξίζουν ευκαιρία μέσα από τον Πανιώνιο, θα προωθηθούν σίγουρα στην παραπάνω ομάδα».

«Ο Πανιώνιος είναι αναγκασμένος να στηρίζεται στις ακαδημίες του»

Είναι γνωστό πως οι ακαδημίες του Πανιωνίου είναι και ο αιμοδότης του. Τι να περιμένει ο Πανιώνιος από αυτές;

«Αυτό που λέτε είναι η πραγματικότητα. Ο Πανιώνιος μπορεί να περιμένει πολλά από τις ακαδημίες του. Γίνεται μια πάρα πολλή καλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα και τα στάδια, τα οποία μετά από τον Ερασιτέχνη και γενικά από όλες τις ηλικιακές κατηγορίες τα τμήματα του Πανιωνίου καταλήγουν στην Κ17 και στην Κ19. Ο Πανιώνιος και να μη θέλει, είναι αναγκασμένος λόγω της ιστορίας και της βαρύτητας του ονόματός του και λόγω των πραγμάτων που συντρέχουν, όπως καταλαβαίνετε να στηρίζεται αναγκαστικά στις ακαδημίες του. Οπότε δίνεται πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, απ’ ότι δίνεται σε όλες τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Ερασιτέχνης είναι η μαμά μας. Το σήμα, το όνομα και τα λοιπά είναι περιουσιακά στοιχεία του Ερασιτέχνη, ο οποίος μπορεί να τα διαχειριστεί μόνο αυτός. Το ότι το σήμα θα πάει στην ΠΑΕ και στην ΚΑΕ λογικό είναι ότι θα πάει. Το να το διαχειριστείς προς τρίτο είναι ένα κεφάλαιο το οποίο διαχειρίζεται μόνο ο Ερασιτέχνης.”

Τέθηκε και το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει πολλοί κόσμο. Γιατί πολλές, αν όχι όλες οι ομάδες έχουν ακαδημία σε Ερασιτέχνη και ΠΑΕ και όχι μία, ενιαία και αδιαίρετη, με την απάντηση του Σταύρου Μπεχράκη να είναι αφοπλιστική:

«Σε αυτό θα πρέπει να μου δώσετε ένα περιθώριο χρόνου και θα σας απαντήσω αργότερα. Δεν θέλω να σας απαντήσω ακόμα. Αργότερα θα σας έχω πιο τεκμηριωμένες απαντήσεις. Απλώς να ξέρετε το εξής: Μια ΠΑΕ δικαιούται να έχει τα λεγόμενα τμήματα υποδομής. Τα τμήματα υποδομής είναι τα τμήματα τα οποία στηρίζουν μια ομάδα. Δηλαδή η Κ15, η Κ17 και η Κ19. Είναι ομάδες οι οποίες συμμετέχουν στη Super League. Αυτά τα τμήματα υποδομής μέχρι να κάνουν επαγγελματικό δελτίο, να ξέρετε ότι όλα τους τα δελτία είναι του Ερασιτέχνη. Εντάσσονται στον Ερασιτέχνη. Δηλαδή όλα τα παιδιά της Κ17 έχουν δελτίο στον Ερασιτέχνη. Εκτός κι αν αποφασίσει η ΠΑΕ ότι θέλει να κάνει κάποιον επαγγελματία. Εκτός των υποδομών, κανονικά όλα τα πράγματα εντάσσονται στους Ερασιτέχνες».

«Ο Πανιώνιος είναι ένα brand name σεβαστό και δυνατό που δεν γνωρίζει τριγμούς»

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην ρωτήσουμε για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πρώτη ομάδα και η «μάχη» που δίνεται για να παραμείνει στη Super League 1, με τον κ. Μπεχράκη να τονίζει:

«Είμαι στον Πανιώνιο πάρα πολλά χρόνια ως φίλαθλός του. Εχω το μικρόβιο. Εχω περάσει από Λάρισα, έχω περάσει από Βόλο, από μπαράζ, από δύσκολες καταστάσεις. Είμαστε ένα σωματείο το οποίο επιβιώνουμε. Είμαστε ένα δυνατό κράμα. Εχουμε μία ιστορία που τη σέβονται όλοι και δεν υπάρχει περίπτωση πιστεύω το να έχουμε κάποια ζημιά με όποια πάροδο χρόνου. Ο Πανιώνιος είναι ένα brand name πάρα πολύ σεβαστό και πάρα πολύ δυνατός για να γνωρίσει τριγμούς που γνώρισαν άλλες ομάδες. Αυτή είναι η άποψή μου. Βέβαια δεν είμαι και ο πιο αντικειμενικός γιατί είμαι από πάρα πολύ μικρός στους χώρους του Πανιωνίου. Ολες οι προσπάθειες που γίνονται, γίνονται για να βοηθηθεί ο Πανιώνιος».

Mε την κουβέντα πάντως να ξαναπηγαίνει στις ακαδημίες:

«Αυτή τη στιγμή είμαστε το πρώτο σωματείο που ανοίξαμε για προπονήσεις. 17 Μαΐου ήμασταν σε αναμονή όλοι οι έφοροι να δούμε την ΚΥΑ, δηλαδή την υπουργική απόφαση, έτσι ώστε Δευτέρα 18 Μαΐου να βγούμε έξω για προπονήσεις. Αυτό ήταν παράδειγμα προς μίμηση σε άλλους. Εχω προπονητές που είχαν πάει να δώσουν εξετάσεις για το δίπλωμα UEFA B, όπου έμαθαν όλοι οι άλλοι προπονητές, ότι εμείς έχουμε ήδη ανοίξει και κάνουμε προπονήσεις και καθόντουσαν και παρακολουθούσαν τι τους έλεγε ο προπονητής μας και πως τα καταφέραμε. Τηρήσαμε όλα τα πρωτόκολλα από πάρα πολύ νωρίς. Κάναμε τις απολυμάνσεις. Νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου έγιναν στους προπονητές εκπαιδευτικά σεμινάρια πρώτων βοηθών από το Ινστιτούτο Διαχείρισης Ανθρωπογενών Καταστροφών όπου εκεί πέρα τα παιδιά μπόρεσαν και πήραν ένα πρώτο μήνυμα για την πρώτη βοήθεια. Σε όλα τα τμήματά μας έχουμε γιατρό για να κάνουμε δυο πράγματα, αλλά χρειάζεται μία βοήθεια και ήθελα οι προπονητές να έχουν μια πρώτη γνώση. Τώρα που ξεκινήσαμε και πάλι, αρχίσαμε μια συνεργασία με την Παθολόγο την κ. Γρίβα κι ελπίζουμε να έχουμε μια συνεργασία για όλους τους αθλητές και του χρόνου έτσι ώστε αν συμβεί κάτι να έρθει κατευθείαν. Κάνουμε κινήσεις όπου θέλουμε να δείξουμε ότι ως Πανιώνιος επειδή εκπροσωπούμε μια ιστορική ομάδα κάνουμε και σημαντικά βήματα. Αφού μας διαφημίζει ο Πανιώνιος ως πρόσωπα που τον εκπροσωπούμε να τον διαφημίζουμε κι εμείς».

«Αρκετοί παίκτες έχουν βγει από τον Πανιώνιο…»

Κλείνοντας κάναμε την πιο εύκολη ερώτηση, ίσως και την πιο δύσκολη. Γιατί να φορέσει κάποιο παιδί τη φανέλα του Πανιωνίου; Ο κ. Μπεχράκης μας απάντησε με πολλά… στάδια, λέγοντας:

«Κάποιο παιδί θα έρθει στον Πανιώνιο γιατί είναι Πανιώνιος και τον αγαπάει. Το ίδιο έγινε και με τα παιδιά μου. Εγώ είμαι Πανιώνιος και ήρθαν και αυτά να παίξουν. Τον αγαπάνε από κούνια. Το πρώτο κεφάλαιο είναι αυτό. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι ότι ένας γονιός αυτή τη στιγμή βλέποντας το πως λειτουργούν οι ακαδημίες, το πως λειτουργούν τα παιδιά που βγαίνουν από τις υποδομές, τι ευκαιρίες τους δίνουμε έτσι ώστε να πάνε στην πρώτη ομάδα, το ότι η πρώτη ομάδα στηρίζεται συνεχώς σε νέους παίκτες εκτός από κάποιες διαλλειματικές περιόδους και όλα αυτά, καθοδηγούν το παιδί να έρθει σε εμάς. Και αυτό το δείχνει η πορεία μας. Δεν είναι τυχαίο ότι βγαίνουν αρκετοί ποδοσφαιριστές από τον Πανιώνιο. Το πρώτο στάδιο είναι το ότι αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ερχόμενα σε μία ιστορική ομάδα αξιοπρεπώς. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε σε ένα level υψηλό. Εχουμε ένα υψηλό επίπεδο προπονητών. Τα παιδιά τα έχουμε σε υψηλά επίπεδα τουρνουά. Τα παιδιά κατακτούν από πολύ νωρίς σε όποια τουρνουά συμμετέχουν κύπελλα 1ης και 2ης θέσης. Αν έχετε προσέξει τις ακαδημίες του Ερασιτέχνη Πανιώνιου συνεχώς σε όλα τα τουρνουά είμαστε ή στο κύπελλο ή σε κάποια καλή θέση. Θα μου πεις… ‘Μα σε παιδιά μικρής ηλικίας κοιτάς τη νίκη;’ Οχι. Κοιτάμε την ποιότητα της ομάδας που καταφέρνει κάποια πράγματα. Η δουλειά μας ξεκινάει από πολύ νωρίς».

Τώρα που το βουνό πήγε στο Μωάμεθ σφίγγουν τα γάλατα

Previous article

Ο Κομίνης στο Αστέρας Τρίπολης – Πανιώνιος

Next article
Login/Sign up