ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γ.Κουτελάκης : Δεν απείχα ποτέ από τις αγωνίες και το νοιάξιμο ενός οπαδού για την ομάδα της καρδιάς μου

0

Ο Γιώργος Κουτελάκης σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη αποκλειστικά στην panionia-idea.gr μιλά για όλους και για όλα

Η καρδιά του χτυπά για τον Πανιώνιο αγαπά την Νέα Σμύρνη και πληγώνεται όταν βλέπει ανθρώπους του δήμου να μην τους απασχολεί ο βασικότερος πυλώνας της πόλης μας, ο Πανιώνιος.

Ο Γιώργος Κουτελάκης μας αποκαλύπτει για το κλειστό της Αρτάκης για το πότε προβλέπει ότι θα “πέσει” αλλά και όταν θα είναι έτοιμο δεν θα είναι μόνο ένα γήπεδο που θα στεγάζει όλες τις αθλητικές ομάδες της πόλης μας αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει και ως συναυλιακός χώρος.

Φυσικά σχολιάζει και την αποχώρηση Αλευρογιάννη και το τι πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα για τον μπασκετικό Πανιώνιο.

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Γιώργου Κουτελάκη όπως την παραχώρησε στην panionia-idea.gr

  • Το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα πήρε την απόφαση να δοθεί μέχρι να κατεδαφιστεί το κλειστό γυμναστήριο της Αρτάκης στην ΚΑΕ Πανιώνιος για να το έχει ως έδρα αλλά και για τις προπονήσεις της ομάδας. Θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί ο Δήμος δεν το παραχώρησε και στον ερασιτέχνη Πανιώνιο δηλαδή στο Βόλεϊ, στο γυναικείο Μπάσκετ?

Το απολύτως λογικό και προφανές ο Δήμος και οι παράγοντες του το μετέτρεψαν σε θέμα «μεγάλης» παραχώρησης. Ζήτησαν δε και «επέτυχαν» να υπάρξει και ευχαριστήρια επιστολή της ΚΑΕ.

Δηλαδή για να καταλάβω … υπήρχε περίπτωση το Κλειστό της Αρτάκης να μην γκρεμίζεται και η ΚΑΕ  να παίζει αλλού, πληρώνοντας λεφτά και χάνοντας την δυναμική της έδρας και μάλιστα στους πρώτους αγώνες που είναι αγώνες που μπορεί να νικήσει;

Αν συνέβαινε αυτό θα τον κυνηγούσαν τον Δήμαρχο μέχρι το σπίτι του στο Π.Φάληρο και δεν θα ήξερε που να σταθεί.

Άρα απολύτως λογικά και όχι κατά παραχώρηση διόρθωσε την λανθασμένη του εκτίμηση ότι το Κλειστό της Αρτάκης θα γκρεμιστεί μέσα στο καλοκαίρι.

Εγώ διακινδυνεύω μια εκτίμηση ότι μέχρι τέλος του χρόνου το Αρτάκης θα είναι στη θέση του.

Τώρα για τις άλλες ομάδες (Μπάσκετ Γυναικών Πανιωνίου, Βόλεϊ Ανδρών και Γυναικών Πανιωνίου, Μπάσκετ Ανδρών Ίκαρου, Βόλεϊ Γυναικών ΙΡΙΔΑΣ, Αρμενική κλπ) υπάρχει και σωστά από τον Δήμο μια δέσμευση Γηπέδων στο Σ.Ε.Φ για όλες αυτές τις ομάδες της πόλης μας.

Ο Δήμος τα εξασφάλισε και από τον Σεπτέμβριο θα πληρώνει μεγάλα ενοίκια. Θεωρώ ότι αυτήν την δυνατότητα και την ευκαιρία δεν πρέπει να την απολέσουμε, γιατί δεν θα την βρίσκουμε όποτε θέλουμε και θα την χρειαστούμε τουλάχιστον για 3-4 αγωνιστικές περιόδους.

Το Αρτάκης όλα δείχνουν ότι θα γκρεμιστεί σε λίγους μήνες. Θα ήταν λάθος η μη χρήση από τώρα του Σ.Ε.Φ που μας διασφαλίζει γήπεδα μέχρι να τελειώσει η ανέγερση του νέου Κλειστού. Αν οι ομάδες αυτές θελήσουν να παίζουν και να προπονούνται στο Αρτάκης όσο δεν γκρεμίζεται πρέπει ο Δήμος να το επιτρέψει, χωρίς όμως δέσμευση για την επόμενη μέρα.

Αλλά και ο Δήμος αν αποδειχθεί ότι και ξεσπίτωσε τις ομάδες  και πλήρωσε 104.000 στο ΣΕΦ  άνευ λόγου γιατί το Αρτάκης θα παραμένει στην θέση του, θα έχει τεράστιο  θέμα αξιοπιστίας και διαχειριστικής βλάβης των οικονομικών συμφερόντων του Δήμου. Ένα τέτοιο ποσό αν καταβληθεί χωρίς  λόγο τότε σίγουρα οι αρμόδιοι θα ελεγχθούν για αυτό.

  • Θεωρείτε ότι το project του γηπέδου Αρτάκης ως προς τον προϋπολογισμό , ως προς το ίδιο το έργο αλλά και ως προς την ημερομηνία κατεδάφισης – που ακόμη έρχεται- αλλά και ως προς το χρόνο παράδοσης , ήταν η καλύτερη δυνατή λύση από πλευράς δήμου ; Η ερώτηση γίνεται διότι αν και δημοτικό γυμναστήριο την μερίδα του λέοντος στην χρήση του είχε και θα έχει ο Πανιώνιος μεταξύ των αθλητικών σωματείων λόγω μεγέθους φυσικά

Ο τελικός κατασκευαστικός προϋπολογισμός του έργου έχει ήδη προσγειωθεί σε κάτι λιγότερο από 11 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και με πρόβλεψη εντός αυτού του ποσού 15% για απρόβλεπτες εργασίες, από τα 21 εκ. ευρώ που ήταν ο Προϋπολογισμός  του  προ  δημοπράτησης.

Τεράστιο έργο υποδομής για μια πόλη κατεξοχήν αθλητομάνα που όμως δεν ευτύχησε να αποκτήσει από το 1978 μέχρι σήμερα καμία νέα  σύγχρονη αθλητική υποδομή. Αναγκαίο για την πόλη και τους αθλητές της και όχι μόνο για τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ. Η μελέτη του έγινε το 2013 με την επιμέλεια μου και έχει δυνατότητα να υποδεχτεί 16 Ολυμπιακά Αθλήματα και πολλά Παραολυμπιακά αγωνίσματα. Θα είναι 3500 θέσεων. Θα χρηματοδοτηθεί η ανέγερση του από την Περιφέρεια Αττικής και με απόφαση Σγουρού και με απόφαση Δούρου.

Το Νέο Κλειστό Βιοκλιματικό (μικρή ενεργειακή κατανάλωση) Γυμναστήριο εκτός από την βασική σάλα, διαθέτει και δεύτερη προπονητική σάλα διαστάσεων γηπέδου μπάσκετ, κάτω από την κεντρική, με αυτόνομα αποδυτήρια. Επιτυγχάνεται έτσι διπλασιασμός των διαθέσιμων προπονητικών ωρών και άρα διευρύνεται η δυνατότητα ανάπτυξης και νέων τμημάτων του Δήμου και των Συλλόγων  για τα παιδιά της πόλης μας.

Επίσης πρέπει να σας αποκαλύψω για πρώτη φορά ότι το Νέο Κλειστό Γήπεδο στην Οδό Αρτάκης έχει την δυνατότητα με μια συμπληρωματική ακουστική μελέτη και παρέμβαση να μετατραπεί και σε μεγάλο Συναυλιακό χώρο. Η μελέτη αυτή και η κατασκευαστική συμπληρωματική παρέμβαση δεν μας επετράπη  να ενταχθεί στα αρχικά σχέδια γιατί το έργο είχε χαρακτηριστεί Αθλητικό και οι επιπλέον αυτές δαπάνες παρότι μικρές σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του δεν ήταν εξ αυτού του λόγου επιλέξιμες.

  • Από πέρυσι η ΠΑΕ Πανιώνιος έχει κάνει αίτημα προς τον δήμο για την επισκευή του “στενού” που οδηγεί στις θύρες 3, 2 αλλά και στην 1 όπου πρόσφατα ακούσαμε ότι θα επαναλειτουργήσει για τους φιλοξενούμενους, αλλά και ως μαθητική εξέδρα. Ο Δήμος κάνει πως δεν ακούει. Εσείς ως αντιπολίτευση τι μπορείτε να κάνετε για να επισπευσθεί το θέμα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος?

Είναι ο πρώτος Δήμαρχος από το 1940 που εγκαταστάθηκε ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ στην Νέα Σμύρνη που δεν είναι ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ, γιατί αν ήταν, θα είχε έρθει έστω και μια φορά στο Γήπεδο πριν από το 2014, αφού ήταν Αντιδήμαρχος από το 1999.

Όσο για τον Αντιδήμαρχο Χατζατουριάν είναι γνωστό ότι είναι οπαδός της ΑΕΚ, με πολλά χρόνια διαρκείας της στο πορτοφόλι του. Τώρα όλοι αυτοί  πουλάνε στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ «φύκια για μεταξωτές κορδέλες». Καμία ουσιαστική βοήθεια… κάτι ταμπέλες έβαλαν για να κατευθύνουν τα αυτοκίνητα προς το Γήπεδο αξίας 200 ευρώ και αφού προηγήθηκε σκληρή ανακοίνωση της ΠΑΕ και κάτι εκδηλώσεις για Δημόσιες Σχέσεις.

Τον ΠΑΝΙΩΝΙΟ τον χρησιμοποιούν… χωρίς οι ίδιοι να είναι χρήσιμοι σε αυτόν. Φοβούνται να τον βοηθήσουν τολμηρά… γιατί λένε «και τι θα πει ο κόσμος της πόλης που δεν είναι Πανιώνιος…» και εγώ τους απαντώ,  ότι έλεγε όταν τον βοηθούσαν όλοι  οι προηγούμενοι Δήμαρχοι… «Μπράβο Δήμαρχοι…» αλλά  και κάτι ακόμα αν θέλετε κύριε Τζουλάκη-Χατζατουριάν τους λέω «ότι θα πει ο κόσμος του Πειραιά που δεν είναι Ολυμπιακός» αν ο Δήμαρχος Γιάννης  Μόραλης βοηθήσει τον Ολυμπιακό…

Προφάσεις φοβικών μη ψυχικά Πανιώνιων που τρέμουν για την θεσούλα τους και που δήλωναν πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν κινδύνευε να μην κατέβει το Μπάσκετ στο πρωτάθλημα… «δεν με έχουν οι συνεργάτες μου ενημερώσει για τα προβλήματα της ομάδας» όταν τον ρώτησα δημόσια τι σκέπτεται να κάνει για να βοηθήσει την ομάδα… Δίπλα του τότε κάθονταν ο Αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη κ.Τσιάπης και ο κ.Συρίγος… και δεν ντράπηκε να τους εκθέσει απροκάλυπτα για να καλυφτεί  ο ίδιος … λες και ζούσε αλλού και δεν ήξερε τις δραματικές στιγμές που περνούσε το Μπάσκετ και έπρεπε να τον ενημερώσουν κάποιοι… έλεος!

Τώρα για την λωρίδα στις θύρες … τι να πω, πως θα γίνει μια εργασία ευτελούς αξίας… ντρέπομαι. Αυτά επί δημαρχίας μου γίνονταν σε τρεις μέρες και πολλά άλλα πολύ μεγαλύτερης αξίας…

Δεν βγάζαμε όμως για τα προφανή, Δελτία Τύπου και δεν ευτελίζαμε το Σύλλογο «ζητώντας» ευχαριστήριες επιστολές για το τίποτα… για το αυτονόητο. Έτσι είναι οι Πανιώνιοι το θεωρούν υποχρέωση τους και καθήκον τους… όχι παραχώρηση και χάρη… την όποια βοήθεια προς τον Σύλλογο μας.

  • Στις ετήσιες επιχορηγήσεις με δεδομένο πως το συνολικό τους ύψος δεν πρέπει να ξεπερνάει ένα συγκεκριμένο ποσοστό του προϋπολογισμού του δήμου , πιστεύετε ότι θα ήταν αποδεκτό από την περιφέρεια να ενισχυθεί ο ερασιτέχνης με μεγαλύτερο ποσό από αυτό που φέτος ενισχύθηκε;

Το ποσό της Επιχορήγησης του κάθε Συλλόγου Αθλητικού ή Πολιτιστικού είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου μη επιδεχόμενο κανένα περιορισμό, αρκεί το σύνολο των επιχορηγήσεων όλων των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης να κινείται στο πλαφόν που ο Νόμος ορίζει και είναι πολύ μεγάλο. 

Άρα στον ΠΑΝΙΩΝΙΟ και στον κάθε Σύλλογο  ο Δήμος δίνει ότι θέλει στο πλαίσιο των 270.000 ευρώ που διανέμονται κατά έτος. Η Περιφέρεια επί αυτού δεν έχει κανένα λόγο. Μόνο ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως σε κάθε δαπάνη του Δήμου, για να ελέγξει τα δικαιολογητικά και να δει αν τα ποσά αθροιζόμενα (όλων των Συλλόγων μαζί) κινούνται εντός του ανωτάτου προβλεπόμενου ορίου. Δεν υπάρχει πλαφόν για κάθε Σύλλογο.

Όταν ήμουν Δήμαρχος μια Επίτροπος δεν υπέγραψε μια χρονιά το ποσό της Επιχορήγησης του Πανιωνίου γιατί το θεώρησε μεγάλο. Την επισκέφθηκα για διευκρινίσεις. Κατάλαβα ότι δεν γνώριζε επαρκώς την σχετική διάταξη. Την άλλη μέρα της την πήγα… ζήτησε συγγνώμη και υπέγραψε το Χρηματικό  Ένταλμα. Οτιδήποτε άλλο είναι απλά ψέματα και στάχτη στα μάτια του κόσμου…

  • Θεωρείτε ότι η παρουσία του δήμου σε αθλητικές δράσεις όπως κολύμπι , μαθήματα τέννις, μπάσκετ, Βόλλευ κλπ προγράμματα που προσφέρονται μέσω του προγράμματος μαζικού αθλητισμού, λειτουργούν χωρίς να δημιουργούν συγκριτικό μειονεκτικά στα αθλητικά σωματεία της πόλης, όπως ο Πανιώνιος, που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες στις ακαδημίες τους;

Τα Σωματεία της πόλης μας επιχορηγούνται άμεσα (επιχορήγηση) και έμμεσα (παραχώρηση άνευ ανταλλάγματος Αθλητικών χώρων, Γήπεδα, πισίνα κλπ).

Ο Δήμος δεν μπορεί να απόσχει από την υποχρέωση και το καθήκον του να σχεδιάζει και να υλοποιεί Αθλητικές Δραστηριότητες για του πολίτες και τα παιδιά.

Έχουν δικαίωμα οι πολίτες να μην επιθυμούν να πάνε τα παιδιά τους σε ένα Σύλλογο και δεν έχουν πάντα την δυνατότητα να πληρώσουν το μηνιαίο τίμημα, παρότι και προς τιμή τους οι Σύλλογοι μας  σε τέτοιες περιπτώσεις επιδεικνύουν αλληλέγγυο κοινωνικό πρόσωπο.

Δεν είναι όμως σωστό να «εξαναγκάζονται» οι γονείς να ακολουθούν μονόδρομο προς Συλλόγους με την αποχή του Δήμου από την  άσκηση των καθηκόντων του στον τομέα  αυτόν. Πρέπει κατά την γνώμη μου να υπάρχει η δυνατότητα ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ επιλογής.

Βέβαια ο Δήμος μας έχει την τύχη και την τιμή να λειτουργούν ιστορικά στην πόλη μας δύο μεγάλοι Σύλλογοι Πανελλήνιας ακτινοβολίας και τεράστιου δυναμικού αθλητών.

Άρα ο Δήμος οφείλει να ασκήσει Αθλητική Πολιτική με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, λαμβάνοντας  υπόψη του αυτήν την ιδιαιτερότητα και με μελετημένες  αναλογίες συμπληρωματικότητας και όχι επικυριαρχίας βλαπτικής για την περαιτέρω ανάπτυξη και των Συλλόγων.

  • Ο Γιώργος Κουτελάκης απείχε από τις αθλητικές εκδηλώσεις του Πανιώνιου (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, Βόλεϊ) εδώ και τρία χρόνια. Πέρυσι τον είδαμε να γυρνά ξανά στην αγαπημένη του ομάδα τον Πανιώνιο σε λίγους αγώνες. Ποιος ήταν ο λόγος της αποχής από τα αθλητικά δρώμενα της ομάδας της πόλης μας?

Δεν απείχα ποτέ από τις αγωνίες και το ενδιαφέρον  ενός οπαδού για την ομάδα της καρδιάς του. Απείχα από φυσική παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους πράγματι.

Δεν αντέχω να βλέπω στα επίσημα τους σημερινούς Δημοτικούς Άρχοντες που δεν είναι ΠΑΝΙΩΝΙΟΙ και «πουλάνε» πρόσκαιρη Πανιωνιοσύνη (Τζουλάκης, Χατζατουριάν κ.ά), μια υποκριτική δέσμη Πανιώνιων αισθημάτων που όμως «αγοράζονται» από κάποιους παράγοντες του Συλλόγου χωρίς να διεκδικούν για τον Σύλλογο κάτι περισσότερο από το σημερινό τίποτα του Δήμου… ίσως από ανάγκη ίσως από  αδυναμία…

Όταν έχεις κάνει πολλά πάνω από τις δυνάμεις σου για να μείνει ο Σύλλογος στο προσκήνιο (από το 1992 έως το 2014) διατρέχοντας άπειρους κινδύνους, δεν αντέχεις κάποιους με το τίποτα  να γίνονται ανεκτοί ως δήθεν Πανιωνάρες.

Αυτό για μένα είναι ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης που δυσκολεύομαι να διαχειριστώ… Την νέα χρονιά θα έρχομαι… ίσως να κάθομαι αλλού από εκεί που κάθομαι 25 χρόνια τώρα… από τότε δηλαδή που ανέβασα δύο φορές κατηγορία τον Πανιώνιο (1992-93, 1996-97 ) και από φίλαθλος… έγινα οπαδός.

  • Τι γνώμη έχετε για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Μπάσκετ με την αποχώρηση Αλευρογιάννη;

Η αποχώρηση Αλευρογιάννη ήταν η επιβεβαίωση «ενός προαναγγελθέντος… διαζυγίου» που ήταν φανερό ότι δεν πήγαινε παρακάτω… έτσι κι αλλιώς «έρωτας» δεν υπήρξε στη σχέση αυτή… ποτέ.

Σήμερα όμως βρισκόμαστε αντικειμενικά σε μια στιγμή αμηχανίας και δυσκολίας χάραξης της «αυριανής» μέρας. Αν υπάρχουν λύσεις και όσοι ενδεχομένως τις έχουν πρέπει άμεσα να τις «σπρώξουν» μπροστά για να τις δούμε και να τις αξιολογήσουμε.

Αν δεν υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες λύσεις τότε νομίζω ότι αποτελεί «ΠΑΝΙΩΝΙΟ καθήκον» του Ερασιτέχνη και ηθική «υποχρέωση» της όποιας Δημοτικής Αρχής όπως μας διδάσκει το παλαιότερο και πρόσφατο παρελθόν της ιστορίας μας, να συντονιστούν και να στελεχώσουν προσωρινά μια νέα Διοικούσα Επιτροπή για να ξεκινήσει με τις εγγυήσεις τους ομαλά η ομάδα την νέα χρονιά.

Καθήκον βεβαίως της Διοικούσας Επιτροπής (προσωρινό Δ.Σ) θα είναι μεταξύ των άλλων και η αναζήτηση επιχειρηματικής λύσης για την συνέχεια της ΚΑΕ.

Ανακοίνωση Πανθήρων για την έκδοση διαρκείας στη θύρα 3

Previous article

Σε Live μετάδοση ο φιλικός αγώνας του Πανιώνιου – Παναιτωλικού μόνο στο NStv

Next article
Login/Sign up