ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ

Έξοδος… «Δούρειου Ίππου» από το “μοναστήρι” της ακαδημίας μπάσκετ

0

H oμαδική αποχώρηση οκτώ παικτών από την ομάδα Εφήβων μπάσκετ του Πανιωνίου, στην πρώτη συγκέντρωση, ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου και της έναρξης της προετοιμασίας, δεν είναι ούτε συμπτωματική, ούτε συγκυριακή

Οι γονείς των παικτών που πριν απ’ έναν μήνα, κατέκτησαν την δεύτερη θέση του πανελληνίου πρωταθλήματος, προτίμησαν να ειδοποιήσουν τηλεφωνικά ότι δεν επιθυμούν να μεταβούν τα παιδιά τους στην ομάδα Εφήβων για την επόμενη περίοδο και να αποχωρήσουν από την ακαδημία. Ο χρόνος που επιλέχθηκε για την οικιοθελή αποχώρηση των συγκεκριμένων παικτών, μαρτυρά τουλάχιστον, «εκδικητική» προσπάθεια προς την ακαδημία μπάσκετ του συλλόγου, ασέβεια προς την «κυανέρυθρη» φανέλα με την οποία αγωνίσθηκαν και κέρδισαν τα πολύτιμα μόρια πριμοδότησης που θα χρησιμοποιήσουν για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ, όταν θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, αλλά και αιφνιδιαστικό «άδειασμα» της εφηβικής ομάδας, ώστε να αναζητήσει αντικαταστάτες.

Αυτονόητα, κανένας σύλλογος δεν μπορεί να κρατήσει «δεμένο» κανέναν παίκτη της παιδικής ή της εφηβικής ομάδας, αλλά απέχει…παρασάγγας από την συντονισμένη τακτική του «παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω» από τους συγκεκριμένους παίκτες και τους γονείς τους.

Αυτονόητα, κάθε παίκτης για τους δικούς του λόγους, μπορεί να ζητήσει να φύγει. Αρκεί να το πράξει εγκαίρως προς τον προπονητή και τον έφορο, ώστε να προετοιμάσουν την επόμενη λύση είτε εκ των έσω, είτε με μεταγραφή. Ο Πανιώνιος, εξάλλου, έχει μια ακαδημία που έχει εφαρμόσει προ πολλού, την παροιμία «το… μοναστήρι να είναι καλά και από…καλόγερους πολλούς». Και το συγκεκριμένο «μοναστήρι», ήταν, είναι και θα είναι καλά, εφόσον τηρεί τις αρχές του ιδρυτή του, Ανδρέα Βαρίκα και δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς…

Σε δυο συγκεντρώσεις παικτών και γονέων της πρώην παιδικής ομάδας και δευτεραθλήτριας Ελλάδας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και στην διάρκεια της προετοιμασίας για την τελική φάση του πρωταθλήματος Παίδων, ο προπονητής, Γιώργος Μελέτης ζήτησε να τον ενημερώσουν, όποιος είχε την πρόθεση ή είχε αποφασίσει να μην συνεχίσει στην εφηβική ομάδα και κάνοντας την επισήμανση ότι δεν θα επηρεαζόταν για τις αποφάσεις του στον καταρτισμό της 12άδας που έπαιξε στην τελική φάση. Αποκλειστικός σκοπός της ερώτησης, ήταν ο σχεδιασμός για την πλαισίωση της εφηβικής ομάδας που απαριθμούσε πέντε παίκτες. Ουδείς ζήτησε να φύγει στην περίοδο των μεταγραφών. Έπαιξαν στην τελική φάση, φόρεσαν το ασημένιο μετάλλιο στο στήθος, πήγαν διακοπές και στην πρώτη συγκέντρωση, δεν εμφανίσθηκαν. Έτσι, απλά.

Αυτονόητα, ο νέος έφορος της ακαδημίας μπάσκετ, Δημήτρης Μιχαηλίδης και κατ’ επέκταση η διοίκηση του ερασιτεχνικού συλλόγου, επιβάλλεται να μην δώσει κανένα δελτίο και οι αποχωρήσαντες παίκτες να ασκήσουν το δικαίωμα προσφυγής τους στο ΑΣΕΑΔ για την απόκτηση της ελευθερίας τους και της καταβολής των τροφείων που θα εκδικαστούν και θα λάβει ο Πανιώνιος.

Αυτονόητα, η ακαδημία μπάσκετ θα κινηθεί να αντικαταστήσει τους συγκεκριμένους παίκτες στην εφηβική ομάδα που αριθμεί, ήδη, δέκα παίκτες, οι οποίοι έχουν αξιόλογη ανταγωνιστικότητα και ποιότητα. Θα εργασθούν και με ομοψυχία εντός και εκτός του «Ανδρέας Βαρίκας», αφού θα παίξουν αυτοί που θέλουν εμπράκτως να παίξουν με την φανέλα του Πανιωνίου και θα αποδείξουν την αξία τους, χωρίς τους πρώην συμπαίκτες τους. Ουδέν κακόν, αμιγές καλού. Aλίμονο, ύστερα από 40 χρόνια λειτουργίας και με το μέγεθος που έχει η ακαδημία μπάσκετ του Πανιωνίου να πανικοβληθεί από την ομαδική, ασυμπτωματική και μη συγκυριακή αποχώρηση. Σε τέτοιο κακόβουλο  και «εκδικητικό» αιφνιδιασμό, θα μπορούσαν να μην ανταπεξέλθουν άλλες ακαδημίες μικρότερου βεληνεκούς. Όχι η συγκεκριμένη ακαδημία που θέλει να αναθρέφει παίκτες από τα juniors μέχρι τους Εφήβους που θα εκτιμούν την εκπαίδευση τους στο μπάσκετ και αν δεν γίνονται οπαδοί της «κυανέρυθρης» φανέλας, τουλάχιστον θα την σέβονται. Διαφορετικά, καθείς μπορεί να ενταχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ακαδημία (ακόμα και γειτονική) που θα κάνει «χατήρια» και θα εξυπηρετεί «γούστα»…

Πέραν του συντονισμού και της συμπόρευσης στο «φεύγουμε», υπάρχουν και οι λόγοι που ποικίλλουν για τους αποχωρήσαντες. Με τον ίδιο προπονητή που δούλεψαν πέρυσι και έφτασαν στην δεύτερη θέση, θα δούλευαν και στην επόμενη περίοδο. Υπήρχαν παράπονα από την συνεργασία τους, σε σημείο…καταπίεσης των παικτών και «ιώβειας» υπομονής τους, μέχρι να τελειώσει η περσινή περίοδος; Και αν είχε τέτοια μορφή η συνεργασία τους, πως έφτασαν οι…καταπιεσμένοι παίκτες στην δεύτερη θέση, με ρεκόρ 27 νίκες και δυο ήττες; Και αν τα παιδιά ήταν…καταπιεσμένα, πώς δέχτηκαν-προς τιμή τους- όλοι γονείς τους-εξαιρουμένου του «Δουρείου Ίππου» που «γκρίνιαξε»- να καλύψουν οικονομικά την ορθή πρόταση του προπονητή να καταλύσει σε ξενοδοχείο η 15μελής αποστολή, αντί να διανυκτερεύουν στα σπίτια τους, επειδή η τελική φάση διεξήχθηκε στην Αθήνα; Σε αυτή την γονική πρωτοβουλία που έχει συμβεί και σε άλλες ομάδες που συμμετείχαν σε τελική φάση, η ακαδημία του Πανιωνίου, «εκτέθηκε», αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που θα έδινε δικαίωμα να ακουστεί η φράση «δεν υπάρχει…Πανιώνιος». Εκ στόματος του «Δουρείου Ίππου».

Ποιος ήταν ο «Δούρειος Ίππος» της ακαδημίας, τα δυο τελευταία χρόνια;

Είναι ο ίδιος που είχε γίνει μέλος σε επιτροπή ανέρευσης χορηγών στην ΚΑΕ, πριν από δυο χρόνια και όχι μόνο δεν βρήκε κανέναν, παρά την ανέξοδη «πώληση» του «μπορώ», αλλά παρουσίασε έναν διαφημιστή, ο οποίος με την σειρά του, πρότεινε μια συνεργάτη του για την διαχείριση των social media.

Είναι ο ίδιος που είχε αναλάβει την δημιουργία τμήματος μπάσκετ ΑΜΕΑ, έγιναν όλες οι απαραίτητες επαφές σε κοινωνικές ομάδες και συλλόγους που ήθελαν διακαώς να παίξουν στο «Ανδρέας Βαρίκας». Ουδέποτε, όμως, συστάθηκε αυτό το τμήμα γιατί ο ίδιος περίμενε άλλον σύλλογο να το δημιουργήσει και να είναι πρωτοπόρο. Θεμιτό. Και παρά την αναμονή έξι μηνών και την ανακοίνωση του άλλου συλλόγου, ο ίδιος δεν το δημιούργησε ποτέ στον Πανιώνιο και εγκατέλειψε την δέσμευση του.

Είναι ο ίδιος που στην δεύτερη χρονιά της διοικούσας επιτροπής που απαρτιζόταν από γονείς παικτών, άλλαξε «συμμαχία», αναλόγως με το γονικό συμφέρον του.

Είναι ο ίδιος που δεν είχε πει και τα… πιο «κολακευτικά» λόγια για προπονητή-στέλεχος της ακαδημίας, πρόπερσι και έναν χρόνο μετά, για άλλον προπονητή που είχε πιεί και δέκα…καφέδες μαζί του, έκανε «τούμπα τα φύλλα» στα λεγόμενα του.

Κι άλλα τινά του ιδίου που «άκουσαν», αλλά δεν…μαράθηκαν οι λεύκες έξω από το «Βαρίκας»…

 

Γ.Β.

Έναρξη εγγραφών στο Judo του Πανιωνίου

Previous article

Ξεκίνησε προπονήσεις το Χάντμπολ του Πανιωνίου

Next article
Login/Sign up