Είμαστε πρόσφυγες και ξέρουμε τι σημαίνει προσφυγιά

Ο Πανιώνιος έδειξε για ακόμα μία φορά πως τιμά την προσφυγιά γιατί, την έχει ζήσει την προσφυγιά και τον ξεριζωμό από τις χαμένες πατρίδες του

Χθες η ΠΑΕ Πανιώνιος έκανε μια κίνηση που μόνο ένα προσφυγικό σωματείο μπορεί να το σκεφτεί αυτό, μόνο ο Πανιώνιος και ο Απόλλωνας Σμύρνης θα μπορούσαν να δώσουν μία μεγάλη αγκαλιά στα προσφυγόπουλα ανά τη γη.

Χωρίς μεγάλες φαμφάρες και συγκεντρώσεις ψευτοπροσφύγων για «προσφυγικά» γήπεδα ο ιστορικός χθες τίμησε και αγκάλιασε προσφυγόπουλα, που ήρθαν από μακριά με κίνδυνο να πνιγούν στα άγρια νερά του Αιγαίου για ένα μονάχα όνειρο, να ζήσουν ελεύθερα και να μορφωθούν να μάθουν γράμματα για να γίνουν πολίτες αυτού του κόσμου. 

Εμείς θα πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην ΠΑΕ για αυτή την πρωτοβουλία και πάντα να ξέρει ότι ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ είναι η προσφυγιά της Ελλάδος μιας προσφυγιάς που ξεκινά το 1890 στη γόνιμη και πρωτοποριακή κοίτη των ιστορικών συλλόγων «Ορφεύς» και «Γυμνάσιον» από τη συνένωση των οποίων προήλθε ένας νέος, πολύ πιο δυνατός και πολυπλόκαμης δημιουργίας, ο Πανιώνιος του 1898.

Αυτά όσον αφορά τα «πριν». Αλλά έχουμε και τα «μετά». Είναι τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση των προσφύγων του Πανιώνιου, στην κόχη του Παναθηναϊκού Σταδίου, στα θλιβερά προσφυγόσπιτα, στην άνθηση, σ’ όλους τους τομείς που κέρδισαν μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες οι Σμυρνιοί του Πανιώνιου, στις τάξεις των οποίων εν τάχει ήρθε η συμπαράταξη και άλλων μικρασιατών.

Έτσι, λοιπόν, τα χρόνια από το 1923 μέχρι το 1940 οριοθετούν «τα—κατά Ράνσιμαν—-γεγονότα που έπονται».