ΑΚΑΔΗΜΙΕΣΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

Χρ. Παπαθανασίου: Βάρος ευθύνης να εκπροσωπείς τον Πανιώνιο στα Βόρεια Προάστια (pics)

0

Στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας και συγκεκριμένα στο Μαρούσι η καρδιά του Πανιωνίου χτυπάει δυνατά. Δύο φίλοι, ο Διονύσης Κάτζος και ο Χρήστος Παπαθανασίου πριν από περίπου 6 χρόνια πήραν την απόφαση να δημιουργήσουν τη δική τους ακαδημία, η οποία τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζεται με τον Πανιώνιο, εκπροσωπώντας τον αποκλειστικά και περήφανα στο Βόρειο Τομέα του Ν. Αττικής

Ο υπεύθυνος και προπονητής της ακαδημίας, Χρήστος Παπαθανασίου μιλά στην Panionia-Idea για το τι πρέπει να έχει ένα παιδί για να φορέσει τη φανέλα του Ιστορικού, αναφέρετε στους συνεργάτες του, οι οποίοι κάθε χρόνο όλο και αυξάνονται, στη συνεργασία με τον Ερασιτέχνη Πανιώνιο αλλά και στο δεύτερο lockdown που έφερε πισωγύρισμα…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΜΑΤΣΑΝΚΟ

 1. Μέσα σε λίγους μήνες δεύτερο lockdown. Πόσο έχει επηρεάσει αυτό τη λειτουργία της Ακαδημίας;

Όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και σε αυτών των αθλημάτων υποδομής, μας επηρεάζει πάρα πολύ. Όλες οι ακαδημίες κουβαλούν  ακόμα τα σπασμένα  του 1ου lockdown τόσο στο οικονομικό κομμάτι όσο και στο αγωνιστικό.

Πέρασαν οι πρώτοι 2 μήνες και πάνω που είχαμε αρχίσει να στρώνουμε και να επανερχόμαστε στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου, ήρθε και το 2ο κύμα το οποίο ναι μεν από την μία το περιμέναμε, από την άλλη όμως μας στέλνει για άλλη μια φορά στην αφετηρία. Για τρίτη φορά μαζί με την διακοπή  των καλοκαιρινών διακοπών.

 1. Μίλησε μας για την Κυανέρυθρη Ακαδημία Πανιωνίου στα Βόρεια Προάστια. Ποιος είναι ο στόχος; Ποια η φιλοσοφία; Και ποια τα συν και πλην στο να έχεις μια Ακαδημία;

Πρωταρχικός μας στόχος είναι να εκπροσωπούμε επάξια το όνομα του Πανιωνίου στον Βόρειο τομέα της Αττικής. Αυτό είναι κάτι ιδιαίτερο αλλά και δύσκολο. Βλέπεις οι Κυανέρυθρες Ακαδημίες είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Πανιωνίου στα Βόρεια Προάστια και αυτό από μόνο του φέρει ένα βάρος ευθύνης αρκετά μεγάλο.

Το βάρος αυτό το κάνει ακόμη πιο δύσκολο η φιλοσοφία μας, κατά την οποία στις εγγραφές των παιδιών μας δεν γίνεται προεπιλογή. Όποιο παιδάκι θέλει να φορέσει την φανέλα του ιστορικού, ανεξαρτήτου επιπέδου μπορεί απλά να μπει μέσα στον αθλητικό μας χώρο, να εγγραφεί και να αγωνισθεί με τα χρώματα του Πανιωνίου.

Φιλοσοφία μας λοιπόν είναι να αθλούνται τα παιδιά μας, να δουλεύουν σκληρά, να μαθαίνουν ποδόσφαιρο και να μένουν στον αθλητισμό φορώντας μια πολύ ιστορική φανέλα την οποία θα την εκπροσωπούν περήφανα όντας μέλη της.

Το να έχεις ακαδημία όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται όλο και πιο δύσκολο καθώς μπορεί ο πρωταρχικός στόχος σου να είναι να μάθεις ποδόσφαιρο σε μικρά παιδιά όμως προπάντων θα πρέπει να είσαι και υγιής οργανισμός οικονομικά. Με τον Σάκη φτιάξαμε με πολύ ρομαντισμό και αγάπη την ακαδημία μας, όμως τα προβλήματα είναι μεγάλα σε εποχές που είναι ιδιαίτερα δύσκολες τα τελευταία αρκετά χρόνια. Χάρη στους γονείς που μας στηρίζουν έστω και με πολύ ζόρι , καταφέρνουμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε για όσο μας το επιτρέπουν τουλάχιστον.

 1. Ο άνθρωπος με τον οποίον ξεκινήσατε όλο αυτό το εγχείρημα είναι ο Διονύσης Κατζος. Ποιες ήταν οι βλέψεις και τα όνειρα σας τότε και ποια είναι σήμερα. Έχουν επιτευχθεί; Φυσικά πες μας και τι άνθρωπος είναι ο Διονύσης Κατζος…Οι βλέψεις μας ήταν να φτιάξουμε κάτι δικό μας χωρίς να έχουμε κάποιον άσχετο πάνω από το κεφάλι μας και να δουλέψουμε με τον σωστό τρόπο και βασικό γνώμονα τον αθλητή και όχι την τσέπη της διοίκησης όπως δουλεύαμε μέχρι πριν από 5 χρόνια.Θεωρώ πως σαν ακαδημία έχουμε πολύ καλό όνομα στα βόρεια προάστια(δεν το λέμε εμείς, το ακούμε), με ομάδες που συγκροτούνται από παιδιά χωρίς προεπιλογή ξανά λέω και με πολύ αξιοπρεπή εικόνα των τμημάτων μας σε όλα τα επίπεδα.

  Ο Σάκης είναι δύσκολος άνθρωπος, μέγας γνώστης του αντικειμένου, αποδεκτός από πάρα πολύ κόσμο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, μαχητής, τελειομανής και αδερφός.

 2. Υπάρχει άμεση συνεργασία με τον Πανιώνιο; Ερχονται άνθρωποι του Ιστορικού να δουν τα παιδιά της Ακαδημίας και να πουν αυτόν τον θέλουμε στη Νέα Σμύρνη ή και το αντίστροφο. Αν δηλαδή τους λέτε έχω αυτό το παιδί που ξεχωρίζει ελάτε να τον δείτε αν σας κάνει…

Με τον Πανιώνιο έχουμε άριστες σχέσεις. Μας έχει βοηθήσει αρκετά μέχρι σήμερα. Έχουμε τον απόλυτο σεβασμό του και μας τιμά, όπως επίσης τον σεβόμαστε και εμείς και τον τιμάμε. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές βοηθητικές κινήσεις, κάθε χρόνο μας ζητά παίχτες από  τα τμήματα μας, μας συμβουλεύεται, τσεκάρει. Ήδη 4-5 παιδιά μας τα ζήτησε τα τελευταία χρόνια για τα πρώτα του τμήματα, όμως μην ξεχνάμε πως για να μετακομίσει ένα παιδί από το Μαρούσι στην Ν.Σμύρνη είναι κάτι πολύ δύσκολο και πολυέξοδο όχι μόνο από χρήμα αλλά κυρίως από χρόνο.

5. Πόσο εύκολος ή δύσκολος είναι ο τρόπος λειτουργίας μιας Ακαδημίας τόσο από τη θέση του υπεύθυνου όσο και από τη θέση του προπονητή. Ρόλους τους οποίους έχεις;

Γενικά η φάση είναι πολύπλοκη. Πρέπει να είσαι προπονητής και να προσπαθείς να μάθεις ποδόσφαιρο σε ένα παιδί, του οποίου άλλα του έλεγε μέχρι τώρα ο προηγούμενος προπονητής του, άλλα του λέει ο πατέρας του (ή και η μητέρα του, γιατί όχι;) και άλλα του λες εσύ. Για να το θέσω πιο σωστά ο καθένας έχει και άλλες προτεραιότητες.

Εκτός λοιπόν του ότι πρέπει σαν προπονητής να πας ενάντια στο γονέα πολλές φορές για το καλό του παιδιού… μετά τον αγώνα είσαι και υπεύθυνος μιας ακαδημίας και πρέπει να έρθεις σε  επαφή με τους γονείς στους οποίους δεν έκανες τα χατίρια τους για το καλό της ομάδας.

Εννοείται πως όσο περνάει ο καιρός και μιλάς με τους γονείς και τους εξηγείς 10 πράγματα η κατάσταση βελτιώνεται (άλλωστε δεν είναι και όλοι οι γονείς δύσκολοι) όμως δεν βελτιώνεται και στα 10 πράγματα που τους εξηγείς.

Ως προπονητής πρέπει να πάρεις αποφάσεις για το καλό της ομάδας μέσα στον αγωνιστικό χώρο που κυρίως αφορούν τα παιδιά. Ως υπεύθυνος πρέπει να πάρεις αποφάσεις για εξωαγωνιστικά θέματα που αφορούν όλους (γονείς, παιδιά, προπονητές κτλ).

 1. Σχέση προπονητή – αθλητή, προπονητή – γονέα, γονέα – παιδιού. Τι πρέπει να λέει η κάθε πλευρά και τι πρέπει να μην λέει;

Ο προπονητής πρέπει να είναι διδακτικός στον αθλητή και ΔΙΚΑΙΟΣ.
Ο αθλητής θα πρέπει να ακούει τον προπονητή του, να τον σέβεται και να ευχαριστιέται αυτό που κάνει.
Ο προπονητής θα πρέπει να συζητά με τον γονέα με γνώμονα πάντα το καλό και τα θέλω του παιδιού και όχι με τα θέλω του γονέα. Πρέπει να υπάρχει συνεργασία και των δυο βάζοντας το παιδί πάνω από όλα (στο σημείο αυτό να προσθέσω πως πάνω από το παιδί είναι η ομάδα… δηλ πολλά παιδιά).
Ο γονέας θα πρέπει να συζητά με το παιδί αλλά να μην του υποδεικνύει. Πολλές φορές οι γονείς ξεχνάνε πως το άθλημα το επιλέγει το παιδί για να περνά καλά αυτό και όχι ο γονιός.
Το παιδί θα πρέπει να ακούει την άποψη του γονέα αλλά να πράττει με βάση αυτό που του μαθαίνει στην προπόνηση ο κόουτς και όχι με βάση αυτά που του λέει ο μπαμπάς ή ο θείος.

 1. Από ποιους απαρτίζεται η Ακαδημία;Θα το ξεκινήσω από μέσα προς τα έξω. Η ακαδημία μας απαρτίζεται από τους εξής:Στο τεχνικό τιμ είμαστε  ο Σάκης, εγώ, ο Σπύρος Καμπούρης, ο Νίκος Τριανταφύλλου και ο Μάκης Ελ Σαμπούνι, ενώ στο γραφείο στο ρόλο της γραμματείας βρίσκεται η λατρεμένη όλων Ισμήνη Καρασάββα.

  8. Τι προσόντα θα πρέπει να έχει το κάθε παιδί για να εγγραφεί στην Ακαδημία του Πανιωνίου στα Βόρεια Προάστια;

Όπως έγραψα και πιο πάνω, στη φιλοσοφία μας δεν είναι η προεπιλογή παιδιών.

Διάθεση για μάθηση και όρεξη για δουλειά είναι τα ιδανικά προσόντα, όχι για να μπει κάποιο παιδί στις Κυανέρυθρες Ακαδημίες αλλά γενικά για να ασχοληθεί με οτιδήποτε επέλεξε να κάνει στη ζωή του.

 1. Μίλησε μας για την κίνηση του Πανιωνίου να αγωνιστεί στη Γ Εθνική με δικά του παιδιά…

Μα από τότε που θυμάμαι εγώ τον Πανιώνιο μια ζωή έπαιζε με δικά του παιδιά. Ναι μπορεί ο νόμος Μπόσμαν να κατέστρεψε ολίγον τι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, οι πολλές πωλήσεις παικτών να αποπροσανατόλισαν αρκετές ομάδες όμως ο Πανιώνιος και στα καλά του και στα κακά του δόξα τον θεό παίχτες έβγαζε.

Όπως και να χει Πανιώνιος δεν γίνεσαι για να παίρνεις πρωταθλήματα. Η Ν.Σμύρνη πάντα είχε ποδοσφαιρικά τον αέρα της γειτονιάς και τώρα με την επιλογή της διοίκησης να αγωνισθεί με πιτσιρικάδες δικούς της είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επανέλθουμε στις παλιές καλές εποχές, τις ρομαντικές.

 1. Ένα μήνυμα για όλη αυτή την κατάσταση που βιώνουμε…

Για κανέναν δεν είναι εύκολο όλο αυτό. Η Μισή Ελλάδα δεν εργάζεται και η άλλη μισή υπολειτουργεί. Να μην παίρνει από κάτω τον κόσμο. Όλοι μαζί το περνάμε. Το πρόβλημα θα ήταν αν δεν το περνούσαμε όλοι μαζί. Να τηρούμε τα μέτρα και να κάνουμε αυτό που κάναμε οι Έλληνες σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας. Να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

*Οσοι φίλοι του Πανιωνίου, αλλά και άλλων ομάδων (άλλωστε όταν φοράς την κυανέρυθρη φανέλα αλλάζεις ομάδα) θέλουν να παίξουν στην Κυανέρυθρη Ακαδημία που λειτουργεί στο Μαρούσι δεν έχουν παρά να επικοινωνήσουν με τη σελίδα που υπάρχει στο facebook: Κυανέρυθρες Ακαδημίες.

Δεν ξεχνώ το 13-1 κύριε πρόεδρε…

Previous article

Στη Νέα Σμύρνη θα προπονηθεί η Μάντσεστερ Σίτι

Next article
Login/Sign up